Ο Homo floresiensis πιθανότατα εξελίχθηκε από ένα πρωτόγονο πρόγονο στην Αφρική, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Human Evolution, ότι ο Homo floresiensis, ένα ανθρώπινο είδος που ζούσε μέχρι και 50.000 χρόνια πριν σε ένα απομακρυσμένο ινδονησιακό νησί, πιθανότατα εξελίχθηκε από έναν πολύ πρωτόγονο πρόγονο στην αφρικανική ήπειρο και όχι από το μάλλον σύγχρονο Homo erectus, όπως έχει ευρέως θεωρηθεί.

Τα σκελετικά υπολείμματα του Homo floresiensis βρέθηκαν το 2003 στο σπήλαιο Liang Bua στο νησί Flores της Ινδονησίας, και έκτοτε έχει ερευνηθεί ένα ευρύ φάσμα πιθανών εξηγήσεων για την εξέλιξη του.

“Μια άποψη είναι ότι ο Homo floresiensis είναι ένα ξεχωριστό είδος, που κατάγεται από τον ασιατικό Homo erectus που έφτασε στο Flores και στη συνέχεια εξελίχθηκε με μικρότερο σωματικό μέγεθος, ίσως για να επιβιώσει από τους περιορισμένους πόρους που αντιμετώπισε σε ένα νέο νησιωτικό περιβάλλον”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Απολιθώματα του Homo erectus, γνωστά από την ινδονησιακή ενδοχώρα της Java, δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα στο Flores. Η δεύτερη άποψη είναι ότι ο Homo floresiensis προέρχεται άμεσα από μια πρώιμη γενεαλογία Homo με ρίζες στην Αφρική. Η τρίτη είναι ότι ο Homo floresiensis δεν είναι πραγματικά ένα ξεχωριστό είδος, αλλά είναι ένας παθολογικός πληθυσμός ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων που είχαν γενετικές ή μεταβολικές διαταραχές”.

Τα νέα δεδομένα και αναλύσεις υποστηρίζουν τη δεύτερη υπόθεση. Την άποψη ότι ο Homo floresiensis είναι μια πρώιμη γενεαλογία Homo, πιθανώς ένα αδελφό είδος του Homo habilis, ένα από τα παλαιότερα γνωστά είδη ανθρώπων που βρέθηκαν στην Αφρική πριν από 1,75 εκατομμύρια χρόνια.

“Όταν κάναμε τις αναλύσεις, υπήρξε σαφής υποστήριξη για τη σχέση με τον Homo habilis. Ο Homo floresiensis είχε μια πολύ πρωτόγονη θέση στο ανθρώπινο εξελικτικό δέντρο”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Μπορούμε να είμαστε 99 τοις εκατό σίγουροι ότι δεν σχετίζεται με τον Homo erectus και σχεδόν 100 τοις εκατό ότι δεν είναι γενετικά διαφοροποιημένος Homo sapiens”.

“Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι στο οικογενειακό δέντρο, ο Homo floresiensis ήταν πιθανώς ένα αδελφό είδος του Homo habilis. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι δυο μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο. Είναι πιθανόν ο Homo floresiensis να εξελίχθηκε στην Αφρική και να μετανάστευσε, ή ο κοινός πρόγονος μετανάστευσε από την Αφρική και τότε εξελίχθηκε σε Homo floresiensis”.

Ενώ οι προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί κυρίως στο κρανίο και τη κάτω γνάθο, στη νέα τους μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 133 σημεία δεδομένων που κυμαίνονται από το κρανίο, τα σαγόνια, τα δόντια, τα χέρια, τα πόδια και τους ώμους.

Παραπομπές

Debbie Argue et al. The affinities of Homo floresiensis based on phylogenetic analyses of cranial, dental, and postcranial characters. Journal of Human Evolution (2017). DOI: 10.1016/j.jhevol.2017.02.006

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *