Πως τα πουλιά μεταφέρουν θανατηφόρες ασθένειες χωρίς να αρρωσταίνουν τα ίδια

Περιστέρι

Τα πουλιά φέρουν ένα μύκητα που μπορεί να αποβεί μοιραίος για τους ανθρώπους, αλλά τα ίδια τα πουλιά δεν αρρωσταίνουν. Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το γιατί.

Ο Cryptococcus neoformans είναι ένας μύκητας που προκαλεί θανατηφόρες λοιμώξεις σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Βρίσκεται στα περιττώματα των πουλιών και είναι μια από τις πιο επικίνδυνες λοιμώξεις σε άτομα με AIDA. Ο μύκητας αυτός θεωρείται ότι προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Scientific Reports, δείχνει ότι συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα των πουλιών, που ονομάζονται μακροφάγα (macrophage), είναι σε θέση να εμποδίσει την ανάπτυξη του Cryptococcus.

Ο μύκητας μπορεί να αυξηθεί σιγά σιγά μέσα στο πεπτικό σύστημα των πουλιών, αλλά αν προσπαθήσει να εισβάλει στα σώματά τους τότε το ανοσοποιητικό τους σύστημα τα καταστρέφει αμέσως, κάτι που εξηγεί γιατί υγιή πουλιά μπορούν ακόμα να βοηθήσουν στην εξάπλωση της μόλυνσης.

«Η κατανόηση από που η ασθένεια προέρχεται και πως εξαπλώνεται είναι κρίσιμη. Αν μπορούμε να μάθουμε πως μερικά ζώα είναι σε θέση να αντιστέκονται στις μολύνσεις μπορεί να είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε γνώσεις σχετικά με το πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ανθρώπινη ανοσοποιητική αντίδραση σε αυτόν τον μύκητα», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Βρισκόμαστε τώρα σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες από όλο το κόσμο στη προσπάθεια να κατανοήσουμε, από που το παθογόνο αυτό προήλθε, πως το σώμα μας το πολεμά και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα να μας προφυλάξει από αυτόν τον μύκητα και άλλες συναφείς λοιμώξεις».

Παραπομπές

Simon A. Johnston, Kerstin Voelz, Robin C. May. Cryptococcus neoformans Thermotolerance to Avian Body Temperature Is Sufficient For Extracellular Growth But Not Intracellular Survival In Macrophages. Scientific Reports 6, Article number: 20977 (2016), DOI:10.1038/srep20977

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *