Πως ανεχόμαστε τα πικάντικα φαγητά;

Πικάντικα φαγητά

Πως μπορούμε να συνηθίσουμε να τρώμε πικάντικα τρόφιμα; Μήπως οι γευστικοί μας κάλυκες αλλάζουν ή υπάρχει μια ψυχολογική διάσταση στη διαδικασία;

Η ανοχή στα πικάντικα τρόφιμα προέρχεται από μια φυσική αλλαγή στο πως μερικοί από τους υποδοχείς του πόνου του σώματος αντιδρούν στη καψαϊκίνη, το μόριο που είναι υπεύθυνο για το «καυτό» στις πικάντικες πιπεριές και τα τρόφιμα αρωματισμένα με αυτές. Οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο πόσο μας αρέσει το «καυτό» και όχι το πως αισθανόμαστε το «καύσιμο».

Το «καυτό» του πικάντικου καταγράφεται από ειδικούς υποδοχείς στα νευρικά κύτταρα της γλώσσας. Όταν εκτίθενται στη καψαϊκίνη, οι υποδοχείς αυτοί ανοίγουν επιτρέποντας την εισδοχή ιόντων νατρίου και ασβεστίου, προκαλώντας τη μεταβίβαση του «καυτού» σήματος στον εγκέφαλο. Ωστόσο με την επαναλαμβανόμενη βραχυπρόθεσμη έκθεση στη καψαϊκίνη, τα ιόντα ασβεστίου κλείνουν ουσιαστικά τους υποδοχείς μετά την είσοδό τους, αναστέλλοντας την περαιτέρω μετάδοση των σημάτων πόνου.

Μακροπρόθεσμα, με επανειλημμένα πικάντικα γεύματα, όλες οι καταλήξεις των νεύρων αρχίζουν να μειώνονται κατά κάποιο τρόπο που η επιστήμη ακόμη προσπαθεί να κατανοήσει. Τα νεύρα δεν παθαίνουν μόνιμη βλάβη και μπορούν να επιστρέψουν στην προγενέστερή τους κατάσταση. Γι’ αυτό χρειάζεται μια συνεχής κατανάλωση πικάντικων τροφίμων για την συνέχιση της ανοχής στα τρόφιμα αυτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *