Οι άνθρωποι σύμφωνα με νέα μελέτη εξελίχθηκαν με την ανταλλαγή τεχνολογίας και του πολιτισμού

Σπήλαιο Blombos

Νέα ευρήματα από το σπήλαιο Blombos στη Νότιο Αφρική δείχνουν ότι οι άνθρωποι τις λίθινης εποχής αντάλλασσαν τεχνολογικές γνώσεις σε μεγάλο βαθμό. Όσο μεγαλύτερη ήταν η επαφή μεταξύ των ομάδων, τόσο ισχυρότερη ήταν η τεχνολογία που αναπτυσσόταν. Η ανταλλαγή αυτή των εργαλείων ίσως μπορεί να εξηγήσει το ταξίδι των ανθρώπων από την Αφρική στη Ευρώπη.  Το σπήλαιο Blombos μας δίνει τεράστια γνώση των πρώτων μας προγόνων μέχρι και 100,000 χρόνια πριν.

Από την ανακάλυψή του στις αρχές του 1990, το σπήλαιο Blombos που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Cape Town, έχει αποφέρει σημαντικές νέες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Το σπήλαιο ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1991 και εργασίες διεξάγονται σε τακτική βάση από το 1997. Το σπήλαιο περιέχει ιζήματα τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 100,000 και 70,000 ετών και ιζήματα που χρονολογούνται μεταξύ 2,000 και 3,000 ετών.

Οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One, αναφέρουν ότι εστίασαν τις έρευνες τους στη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε από διαφορετικές ομάδες σε αυτή αλλά και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής, όπως για παράδειγμα λόγχες φτιαγμένες από πέτρα καθώς και διακοσμημένα κελύφη αυγών στρουθοκαμήλων, για να διαπιστώσουν αν υπήρχε επικάλυψη και επαφή μεταξύ όλων των ανθρώπινων ομάδων της μέσης λίθινης εποχής.

«Το μοτίβο που είδαμε είναι ότι, όταν τα δημογραφικά στοιχεία αλλάζουν, οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν περισσότερο. Για παράδειγμα έχουμε βρει παρόμοια σχέδια χαραγμένα σε κελύφη αυγών στρουθοκαμήλου σε διαφορετικές τοποθεσίες. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι πιθανότατα μοιράζονταν συμβολικό υλικό πολιτισμό σε ορισμένες περιόδους αλλά όχι σε άλλες», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Αυτή η ανταλλαγή συμβολικού πολιτισμού και τεχνολογίας υλικών μας λέει επίσης περισσότερα για το ταξίδι του Homo sapiens από την Αφρική, στην Αραβία και την Ευρώπη. Η επικοινωνία  μεταξύ των πολιτισμών είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξη των κοινών προγόνων μας. Όσο περισσότερη επαφή είχαν οι ομάδες, τόσο ισχυρότερη γινόταν η τεχνολογία και ο πολιτισμός τους.

«Η επικοινωνία μεταξύ ομάδων, και η δυναμική του πληθυσμού, καθιστά δυνατή την υιοθέτηση και την προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες και πολιτισμού και είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον Homo sapiens. Αυτό που βλέπουμε είναι το ίδιο μοτίβο που διαμόρφωσαν οι άνθρωποι στην Ευρώπη οι οποίοι δημιούργησαν την τέχνη των σπηλαίων πολλά χρόνια αργότερα», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Παραπομπές

Η μελέτη – Intra-Site Variability in the Still Bay Fauna at Blombos Cave: Implications for Explanatory Models of the Middle Stone Age Cultural and Technological Evolution

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *