Οι άνθρωποι έχουν γρηγορότερο μεταβολισμό σε σχέση με άλλα συναφή πρωτεύοντα, επιτρέποντας ένα μεγαλύτερο εγκέφαλο

Μεταβολισμός

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, οι άνθρωποι έχουν ένα υψηλότερο ποσοστό μεταβολισμού από στενά συνδεδεμένα πρωτεύοντα, γεγονός που επέτρεψε στους ανθρώπους να εξελίξουν μεγαλύτερο εγκέφαλο.

Τα ευρήματα της μελέτης, δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν επίσης ένα υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, παρέχοντας τα αποθέματα ενέργειας που χρειάζονται για την τροφοδότηση του γρηγορότερου μεταβολισμού τους. Τα ευρήματα επίσης μπορούν να οδηγήσουν προς νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, προσαρμόζοντας για το μέγεθος του σώματος, σε καθημερινή βάση οι άνθρωποι καταναλώνουν 400 περισσότερες θερμίδες από ό, τι οι χιμπατζήδες και οι μπονόμπο, 635 περισσότερες θερμίδες από ό, τι οι γορίλες και 820 περισσότερες θερμίδες από ότι οι ουραγκοτάγκοι.

Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε την υπόθεση των ερευνητών, ότι οι άνθρωποι εξέλιξαν ένα ταχύτερο μεταβολισμό και μεγαλύτερο ενεργειακό προϋπολογισμό για την φιλοξενία ενός μεγαλύτεροι εγκέφαλου, ο οποίος καταναλώνει περισσότερες θερμίδες. Ο υψηλότερος μεταβολισμός επίσης, σύμφωνα με την μελέτη, συσχετίζεται με περισσότερους απογόνους και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Για να καταλήξουν στα ευρήματά τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια αντικειμενική τεχνική για τη μέτρηση της συνολικής ενεργειακής δαπάνης σε ανθρώπους και μεγάλους πιθήκους. Η συνολική ενεργειακή δαπάνη περιλαμβάνει τις θερμίδες που καίγονται από το μεταβολισμό του σώματος σε κατάσταση ηρεμίας, καθώς και τις θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Η συνολική δαπάνη ενέργειας μετρήθηκε σε μια διάρκεια δέκα ημερών, όπου οι άνθρωποι και τα άλλα πρωτεύοντα ακολουθούσαν την κανονική τους ρουτίνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ποσοστό του σωματικού λίπους ήταν σημαντικά υψηλότερο σε ανθρώπους, και μόνο οι άνθρωποι έδειξαν σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων – 22,9 τοις εκατό του σωματικού λίπους σε άνδρες, 41,7 τοις εκατό του σωματικού λίπους στις γυναίκες.

«Οι άνθρωποι παρουσιάζουν μια εξελικτική προδιάθεση για την εναπόθεση λίπους, ενώ άλλα ανθρωποειδή παραμένουν σχετικά άπαχα, ακόμη και σε συνθήκες αιχμαλωσίας όπου τα επίπεδα δραστηριότητας είναι μέτρια», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Η απλοποίηση των εξελικτικών πιέσεων και των φυσιολογικών μηχανισμών διαμόρφωσης της ποικιλότητας των μεταβολικών στρατηγικών μεταξύ των ζώντων ανθρωποειδών, μπορεί να βοηθήσει τις προσπάθειες για την προώθηση και θεραπεία των μεταβολικών προβλημάτων που εμφανίζονται στους βιομηχανικούς ανθρώπινους πληθυσμούς και στους μεγάλους πιθήκους που βρίσκονται σε αιχμαλωσία».

Τα δεδομένα για τις ανάγκες της νέας μελέτης προήλθαν από την μελέτη 141 ανθρώπων και 56 ζώων ζωολογικού κήπου: 27 χιμπατζήδες, 8 μπονόμπο, 10 γορίλες και 11 ουραγκοτάγκους.

Παραπομπές

Herman Pontzer etc. Metabolic acceleration and the evolution of human brain size and life history. Nature (2016). DOI: 10.1038/nature17654

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *