Υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα, ελέγχουν τη γήρανση σε ποντίκια σύμφωνα με νέα μελέτη

Ερευνητές σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, αναφέρουν ότι βλαστοκύτταρα στον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει έναν τεράστιο αριθμό σωματικών λειτουργιών, διέπουν την ταχύτητα γήρανσης του σώματος.

Ο υποθάλαμος, μια περιοχή του εγκεφάλου ακριβώς μπροστά από το εγκεφαλικό στέλεχος, ρυθμίζει την διέγερση, τον ύπνο, την πείνα, τη θερμοκρασία του σώματος και άλλες θεμελιώδεις συμπεριφορές. Ελέγχει αυστηρά την υπόφυση, η οποία με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για την έκκριση διαφόρων ορμονών.

Σε μια προηγούμενη τους μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι ο υποθάλαμος ρυθμίζει επίσης τη γήρανση σε όλο το σώμα.

Τώρα στη νέα τους μελέτη αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει τα κύτταρα στον υποθάλαμο που ελέγχουν τη γήρανση: ένα μικροσκοπικό πληθυσμό ενήλικων νευρικών βλαστικών κυττάρων, τα οποία ήταν γνωστό ότι ήταν υπεύθυνα για τον σχηματισμό νέων εγκεφαλικών νευρώνων.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι ο αριθμός των υποθαλαμικών νευρικών βλαστοκυττάρων μειώνεται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια ζωής του ζώου και αυτή η μείωση επιταχύνει τη γήρανση”, αναφέρουν στην μελέτη τους οι ερευνητές.

“Αλλά διαπιστώσαμε επίσης ότι τα αποτελέσματα αυτής της μείωσης δεν είναι μη αναστρέψιμα. Με την αναπλήρωση αυτών των βλαστικών κυττάρων ή των μορίων που παράγουν, είναι δυνατό να επιβραδύνουν και ακόμη και να αντιστρέψουν διάφορες πτυχές της γήρανσης σε όλο το σώμα”.

Μελετώντας κατά πόσο τα βλαστοκύτταρα στον υποθάλαμο είχαν το κλειδί για τη γήρανση, οι ερευνητές εξέτασαν πρώτα την τύχη αυτών των κυττάρων καθώς υγιή ποντίκια έφθαναν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ο αριθμός υποθαλαμικών βλαστικών κυττάρων άρχισε να μειώνεται όταν τα ζώα έφτασαν τους 10 μήνες περίπου, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν εμφανιστούν τα συνηθισμένα σημάδια γήρανσης.

Η ερευνητική ομάδα στη συνέχεια εξέτασε εάν αυτή η προοδευτική απώλεια βλαστικών κυττάρων στην πραγματικότητα προκαλούσε τη γήρανση και δεν συνδεόταν μόνο με αυτήν. Έτσι οι ερευνητές παρατήρησαν τις συνέπειες όταν διατάραξαν επιλεκτικά τα υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα σε μεσήλικα ποντίκια.

“Αυτή η διαταραχή επιτάχυνε πολύ την γήρανση σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου, και τα ζώα με διαταραγμένα βλαστοκύτταρα πέθαναν νωρίτερα από το φυσιολογικό”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές.

Μπορούν να προστεθούν βλαστοκύτταρα στον υποθάλαμο για να αντισταθμίσουν τη γήρανση;

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές έκαναν έγχυση υποθαλαμικών βλαστοκυττάρων στους εγκεφάλους των μεσήλικων ποντικών των οποίων τα βλαστοκύτταρα είχαν καταστραφεί καθώς και στους εγκεφάλους υγιών ηλικιωμένων ποντικιών.

Και στις δύο ομάδες ζώων, η θεραπεία επιβράδυνε ή αντέστρεψε διάφορα μέτρα γήρανσης. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα φαίνεται να ασκούν τα αντιγηραντικά αποτελέσματα τους απελευθερώνοντας μόρια που ονομάζονται microRNAs.

Τα οποία δεν εμπλέκονται στη σύνθεση πρωτεϊνών αλλά, αντιθέτως, παίζουν βασικούς ρόλους στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.

Τα microRNAs βρίσκονται μέσα σε μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται εξωσώματα, τα οποία τα υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα απελευθερώνουν στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ποντικών.

Οι ερευνητές εξήγαγαν εξωσώματα που περιείχαν microRNA από υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα και τα έκχυσαν στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό δύο ομάδων ποντικών: ποντίκια μέσης ηλικίας των οποίων τα υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα είχαν καταστραφεί και κανονικά μεσήλικα ποντίκια.

Αυτή η θεραπεία επιβράδυνε σημαντικά τη γήρανση και στις δύο ομάδες ζώων, όπως αυτή μετρήθηκε με ανάλυση ιστών και δοκιμές συμπεριφοράς που περιελάμβαναν την εκτίμηση των μεταβολών στην αντοχή των μυών των ζώων, τον συντονισμό, την κοινωνική συμπεριφορά και τη γνωστική ικανότητα.

Παραπομπές

Yalin Zhang et al. Hypothalamic stem cells control ageing speed partly through exosomal miRNAs. Nature (2017). DOI: 10.1038/nature23282

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *