Κλώνοι κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που δημιουργήθηκαν πριν από τη γέννηση μπορούν να διαρκέσουν για δεκαετίες

Κύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγονται πριν από τη γέννηση μπορούν να επιβιώσουν και στην ενηλικίωση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Computational Biology.

Τα ευρήματα παρέχουν νέες ιδέες για τα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού συστήματος, καθένα από τα οποία διαθέτει πρωτεΐνες υποδοχέα που του επιτρέπουν να αναγνωρίσει ένα συγκεκριμένο παθογόνο. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής, κάθε άτομο διατηρεί ένα μοναδικό αλλά πολύ διαφορετικό σύνολο διαφορετικών κυττάρων Τ με υποδοχείς που αναγνωρίζουν διαφορετικά παθογόνα. Αυτό επιτρέπει την προστασία από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Δεδομένου ότι οι μοναδικοί Τ υποδοχείς δημιουργούνται μέσω μιας τυχαίας διαδικασίας διαμόρφωσης του DNA, ακόμη και τα μονοζυγωτικά δίδυμα διαφέρουν στο ακριβές τους σύνολο διακριτών κυττάρων Τ. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μονοζυγωτικά δίδυμα, μοιράζονται περισσότερους υποδοχείς κυττάρων Τ από ό, τι θα ήταν στατιστικά αναμενόμενο.

Στη νέα τους μελέτη οι ερευνητές, ερεύνησαν αυτή την περίσσεια κατανομή κλώνων κυττάρων Τ, μεταξύ γενετικά πανομοιότυπων διδύμων.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα στατιστικό μοντέλο σχηματισμού υποδοχέων κυττάρων Τ, για να αναλύσει αλληλουχίες DNA υποδοχέα σε δείγματα αίματος από ενήλικα ζεύγη μονοζυγωτικών διδύμων.

Η ανάλυση υποδηλώνει ότι ο βαθμός κατανομής κλώνων κυττάρων Τ μεταξύ των δίδυμων είναι μεγαλύτερος από ότι μπορεί να εξηγηθεί απλώς από τα κοινά γονιδιώματα. Αντ ‘αυτού, οι ερευνητές προτείνουν ότι τα δύο έμβρυα μπορεί να ανταλλάσσουν κύτταρα Τ μέσω του αίματος του ομφάλιου λώρου πριν από τη γέννηση.

“Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός δίδυμου έχει κύτταρα που δημιουργήθηκαν στο άλλο δίδυμο και αντίστροφα”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Αυτά τα ευρήματα, σε συνδυασμό με περαιτέρω στατιστική ανάλυση αλληλουχιών DNA υποδοχέα κυττάρων Τ από μη σχετιζόμενους ενήλικες ποικίλων ηλικιών, υποδηλώνουν ότι ορισμένοι κλώνοι κυττάρων Τ που δημιουργήθηκαν πριν από τη γέννηση μπορούν να παραμείνουν στο σώμα για περίπου 40 χρόνια.

“Αυτή η μακροζωία των κλώνων υποδηλώνει ότι κάθε 40χρονο άτομο μπορεί ακόμα να έχει κλώνους που παρήχθησαν πριν από τη γέννηση”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές.

Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να ρίξουν νέο φως στην παρατήρηση ότι οι ίδιοι κυτταρικοί Τ υποδοχείς μερικές φορές βρίσκονται σε πολλαπλούς μη σχετιζόμενους ενήλικες. Εάν οι κλώνοι κυττάρων Τ που δημιουργήθηκαν πριν από τη γέννηση μπορούν να παραμείνουν για δεκαετίες, μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ποσότητα κοινών κυττάρων Τ μεταξύ οποιωνδήποτε δύο άσχετων ανθρώπων.

Πράγματι, η ποικιλία των υποδοχέων κυττάρων Τ που δημιουργούνται πριν από τη γέννηση είναι γνωστό ότι είναι χαμηλότερη από ό, τι στους ενήλικες, αυξάνοντας τις πιθανότητες δύο ανεξάρτητων ατόμων που μοιράζονται τον ίδιο υποδοχέα.

Παραπομπές

Mikhail V. Pogorelyy et al. Persisting fetal clonotypes influence the structure and overlap of adult human T cell receptor repertoires. PLOS Computational Biology (2017). DOI: 10.1371/journal.pcbi.1005572

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *