Ενδείξεις πρώιμης μικροβιακής ζωής στη ξηρά, βρέθηκαν σε αποθέσεις θερμών πηγών ηλικίας 3,48 δισεκατομμυρίων ετών

Ενδείξεις απολιθωμένης πρώιμης μικροβιακής ζωής, έχουν βρεθεί σε αρχαίες θερμές αποθέσεις, στο Dresser Formation, της περιοχής Pilbara Craton στη Δυτική Αυστραλία, οι οποίες χρονολογούνται περίπου 3,48 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι παλαιοντολόγοι εξετάζουν δύο υποθέσεις σχετικά με την προέλευση της ζωής. Είτε ξεκίνησε σε υδροθερμικές αναβλήσεις βαθιά στη θάλασσα, είτε εναλλακτικά ξεκίνησε στη ξηρά σε μικρές θερμές λίμνες.

“Η ανακάλυψη δυνητικών βιολογικών ενδείξεων σε αρχαίες ιαματικές πηγές στη Δυτική Αυστραλία, μας παρέχει μια γεωλογική προοπτική που μπορεί να δώσει βάρος προς την υπόθεση της χερσαίας προέλευσης της ζωής”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

“Τα ευρήματα της μελέτη μας, έχουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις στην αναζήτηση ζωής στον Άρη, διότι ο κόκκινος πλανήτης, έχει αρχαίες θερμές αποθέσεις παρόμοιας ηλικίας με αυτές στο Dresser Formation”.

Προηγουμένως, οι παλαιότερες ενδείξεις για μικροβιακή ζωή στην ξηρά προέρχονταν από αποθέσεις ηλικίας 2,7 έως 2,9 δισεκατομμυρίων ετών, στη Νότια Αφρική , οι οποίες περιείχαν αρχαία εδάφη πλούσια σε οργανικές ύλες.

“Τα συναρπαστικά μας ευρήματα, δεν επεκτείνουν απλώς το ιστορικό της ζωής που ζούσε σε θερμές πηγές κατά 3 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά δείχνουν επίσης ότι η ζωή κατοικούσε στη γη πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί, μέχρι περίπου 580 εκατομμύρια χρόνια”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν εξαιρετικά καλά διατηρημένες αποθέσεις ηλικίας 3,48 δισεκατομμυρίων ετών στο σχηματισμό του Dresser, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι αποθέσεις αυτές σχηματίστηκαν στη ξηρά και όχι στον ωκεανό, με τον εντοπισμό της παρουσίας του ορυκτού geyserite.

Αυτό το ορυκτό σχηματίζεται μόνο γύρω από τις άκρες των χερσαίων πηγών και των πηγών. Προηγουμένως, το παλαιότερο γνωστό geyserite, είχε εντοπιστεί σε πετρώματα ηλικίας 400 εκατομμυρίων ετών.

Στις αποθέσεις οι ερευνητές εντόπισαν επίσης στρώματα στρωματολλιτών (stromatolites), οι οποίοι αποτελούν στρωματοποιημένες δομές σε πετρώματα που δημιουργήθηκαν από κοινότητες αρχαίων μικροβίων.

Και υπήρχαν και άλλες ενδείξεις πρώιμης ζωής στις αποθέσεις, όπως οι απολιθωμένοι μικρο-στρωματολίτες, μικροβιακές υφές, και οι καλά διατηρημένες φυσαλίδες που συνάγονται ότι έχουν παγιδευτεί σε μια κολλώδη ουσία για να διατηρηθεί το σχήμα των φυσαλίδων.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν προς μια ποικιλία ζωής που υπήρχε στο γλυκό νερό, στην ξηρά, πολύ νωρίς στην ιστορία της Γης. Οι αποθέσεις αυτές της Δυτικής Αυστραλίας, είναι της ίδιας ηλικίας με το μεγαλύτερο μέρος του φλοιού του Άρη, γεγονός που καθιστά αποθέσεις θερμών πηγών στον κόκκινο πλανήτη ένα συναρπαστικό στόχο για την αναζήτηση απολιθωμένης ζωής εκεί”, αναφέρουν καταληκτικά οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Οι αποθέσεις αυτές μας παρέχουν ένα πλούσιο ιστορικό της πρώιμης ζωής στη Γη και είναι μια βασική περιοχή για την ανάπτυξη στρατηγικών εξερεύνησης για τον Άρη, κάτι που θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην επιστήμη και τη φιλοσοφία: η ζωή γεννήθηκε πολλές φορές στο Σύμπαν;”.

Παραπομπές

Tara Djokic et al. Earliest signs of life on land preserved in ca. 3.5 Ga hot spring deposits. Nature Communications (2017). DOI: 10.1038/ncomms15263

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *