Ενδείξεις των αιτιών της χρόνιας κόπωσης βρέθηκαν σε βακτήρια του εντέρου

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μια κατάσταση όπου μια κανονική δραστηριότητα οδηγεί σε εξουθενωτική κόπωση που δεν ανακουφίζεται με την ανάπαυση, έχει από καιρό απασχολήσει τους επιστήμονες. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν τις φυσιολογικές διεργασίες που οδηγούν στο σύνδρομο και οι διαγνώσεις απαιτούν χρονοβόρες δοκιμές.

Τώρα, για πρώτη φορά, ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Microbiome, ότι έχουν προσδιορίσει βιολογικούς δείκτες της νόσου σε βακτήρια του εντέρου και σε φλεγμονώδεις μικροβιακών παραγόντων στο αίμα.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές περιγράφουν το πως διέγνωσαν την μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΜΕ/ΣΧΚ), στο 83 τοις εκατό των ασθενών από τους οποίους λήφθηκαν δείγματα κοπράνων και αίματος, προσφέροντας μια μη επεμβατική διάγνωση η οποία αποτελεί ένα βήμα μπροστά προς την κατανόηση των αιτιών της νόσου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το εντερικό μικροβίωμα στους ασθενείς με μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα δεν είναι φυσιολογικό, το οποίο ίσως οδηγεί σε γαστρεντερικά και φλεγμονώδη συμπτώματα στους ασθενείς», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Επιπλέον, η ανίχνευση μας της βιολογικής αυτής ανωμαλίας, παρέχει περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της αντίληψης ότι η νόσος είναι ψυχολογικής προέλευσης».

Οι ερευνητές έχουν αποδείξεις ότι ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα παίζει ρόλο στη χρόνια κόπωση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ακόμη και μετά τον ύπνο, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, ημικρανίες και γαστρεντερική δυσφορία. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της χρόνιας κόπωσης είναι ότι οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να ανακάμψουν από μια ελάσσονα δραστηριότητα.

Για να ελέγξουν για την παρουσία της χρόνια κόπωσης, οι κλινικοί γιατροί μπορεί να κάνουν στους ασθενείς ένα τεστ καρδιο-πνευμονικής άσκησης, όπου κάνουν ποδήλατο μέχρι να νοιώσουν κουρασμένοι. Εάν το τεστ επαναληφθεί την επόμενη ημέρα, οι ασθενείς με χρόνια κόπωση δεν μπορούν να αναπαράγουν την απόδοση τους της πρώτης ημέρας.

Η μελέτη περιλάμβανε 48 άτομα που διαγνώστηκαν με χρόνια κόπωση, και 39 υγιές άτομα ως η ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές διενέργησαν αλληλουχία περιοχών του μικροβιακού DNA από τα δείγματα κοπράνων που λήφθηκαν, για τον προσδιορισμό διαφορετικών τύπων βακτηρίων. Συνολικά, η ποικιλία των τύπων βακτηρίων ήταν πολύ μειωμένη και υπήρχαν λιγότερα είδη βακτηρίων που είναι γνωστό ότι είναι αντι-φλεγμονώδη σε ασθενείς με χρόνια κόπωση σε σύγκριση με υγιή άτομα.

Επίσης οι ερευνητές ανακάλυψαν ειδικούς δείκτες φλεγμονής στο αίμα, οι οποίοι πιθανόν να οφείλονται σε διαρροή του εντέρου που προέρχεται από εντερικά προβλήματα, κάτι που επιτρέπει σε στα βακτήρια να εισέλθουν στο αίμα. Τα βακτήρια στο αίμα προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Στο μέλλον, οι ερευνητές θα ψάξουν για αποδείξεις ιών και μυκήτων στο έντερο, για να δουν αν ένα από αυτά ή η ένωση αυτών, μαζί με τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ή να συμβάλλουν στην νόσο.

Παραπομπές

Ludovic Giloteaux, Julia K. Goodrich, William A. Walters, Susan M. Levine, Ruth E. Ley, Maureen R. Hanson. Reduced diversity and altered composition of the gut microbiome in individuals with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome. Microbiome (2016). DOI: 10.1186/s40168-016-0171-4

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *