Τα βρέφη πρέπει να έχουν ελεύθερη κυκλοφορία της γλώσσας τους για να διακρίνουν τους ήχους της ομιλίας αναφέρουν σε νέα μελέτη ερευνητές

group of babys

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Δρ Alison Bruderer, μεταδιδακτορική υπότροφος στο πανεπιστήμιο British Columbia, έχει ανακαλύψει μια άμεση σχέση μεταξύ των κινήσεων της γλώσσας των βρεφών και την ικανότητά τους να διακρίνουν τους ήχους της ομιλίας.

«Μέχρι τώρα, η έρευνα για την ανάπτυξη της αντίληψης του λόγου και την εκμάθηση της γλώσσας έχει χρησιμοποιήσει κατά κύριο λόγο την ακουστική εμπειρία ως ο κινητήριος παράγοντας. Η έρευνα πρέπει επίσης να κοιτάζει και τις κινήσεις του στόματος στα βρέφη», αναφέρει στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences η Δρ Alison Bruderer.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας τους, οι ερευνητές τοποθέτησαν ειδικά παιχνίδια οδοντοφυΐας  ν στα στόματα βρεφών έξι μηνών που μάθαιναν Αγγλικά ενώ άκουγαν ήχους ομιλίας – δυο διαφορετικά «d» όπου τα βρέφη αυτής της ηλικίας μπορούν να διακρίνουν εύκολα.

Όταν τα παιχνίδια περιόριζαν τις κινήσεις του άκρου της γλώσσας, τα βρέφη δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν μεταξύ των δύο ήχων. Αλλά στη συνέχεια όταν η γλώσσα τους ήταν ελεύθερη να κινηθεί, τα βρέφη ήταν σε θέση να κάνει τη διάκριση.

«Πριν τα βρέφη είναι σε θέση να μιλήσουν, οι αρθρωτικές τους διαμορφώσεις επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την ομιλία, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σύστημα παραγωγής της ομιλίας διαμορφώνει την αντίληψη του λόγου από νωρίς στη ζωή τους», αναφέρουν στη μελέτη οι ερευνητές. «Τα ευρήματα αυτά εμπλέκουν τις κινήσεις του στόματος ως τις πιο σημαντικές για την ανάπτυξη του λόγου και την εκμάθηση της γλώσσας, σε σχέση με τις τρέχουσες θεωρίες και τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα».

Επίσης οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι οι γονείς δεν πρέπει να μην δίνουν στα παιδιά τους παιχνίδια οδοντοφυΐας , εντούτοις εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο χρόνο χρειάζονται τα βρέφη με «ελεύθερη την κυκλοφορία» της γλώσσας για την φυσιολογική ανάπτυξη της αντίληψης της ομιλίας.

Παραπομπές

Η μελέτη – Sensorimotor influences on speech perception in infancy

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *