Ο ιός της γρίπης μπορεί να εξαπλωθεί και με την αναπνοή, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, είναι ανησυχητικά εύκολο να εξαπλωθεί ο ιός της γρίπης απλά με την αναπνοή.

Οι άνθρωποι συνήθως θεωρούν ότι μπορούν να προσβληθούν από τη γρίπη με την έκθεσή τους σε σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα ενός μολυσμένου προσώπου ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες.

Όμως σύμφωνα με την νέα μελέτη ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να περάσει τον μολυσματικό ιό σε άλλους μόνο με την αναπνοή.

“Βρήκαμε ότι οι ασθενείς με γρίπη μολύνουν τον αέρα γύρω τους με μολυσματικό ιό μόνο με την αναπνοή, χωρίς βήχα ή φτάρνισμα”, αναφέρουν οι ερευνητές. “Τα άτομα με γρίπη παράγουν μολυσματικά αερολύματα (μικροσκοπικά σταγονίδια που παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα) ακόμη και όταν δεν βήχουν και ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες της ασθένειας”.

“Έτσι, όταν κάποιος προσβάλλεται από τη γρίπη, θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι και να μην παραμείνει στο χώρο εργασίας και να μολύνει τους άλλους. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να εκπνεύσουν ή να εκχύσουν μέσω του βήχα υψηλές ποσότητες σωματιδίων του ζωντανού ιού – μέχρι 1.000 σε 30 λεπτά”.

“Όταν θεωρούμε ότι μια μολυσματική δόση είναι μόνο ένα σωματίδιο του ιού, αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως 1.000 άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα κτίρια όπου οι άνθρωποι κάθονται κοντά ο ένας στον άλλο και ειδικά στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπου η πυκνότητα των ανθρώπων είναι πολύ υψηλή και ο αέρας συνήθως δεν είναι φρέσκος”.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χαρακτήρισαν τον ιό της γρίπης σε εκπνεόμενη αναπνοή από 142 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανθρώπων με γρίπη κατά τη διάρκεια της φυσικής αναπνοής, προφορικού λόγου, αυθόρμητου βήχα και φτάρνισμα, και αξιολόγησαν τη μολυσματικότητα των φυσικών αερολυμάτων της γρίπης.

Οι συμμετέχοντες παρείχαν 218 ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα και 218 δείγματα 30 λεπτών εκπνοής αναπνοής, αυθόρμητο βήχα και φτάρνισμα την πρώτη, δεύτερη και τρίτη ημέρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η ανάλυση του ιού που ανακτήθηκε από αυτά τα δείγματα έδειξε ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με γρίπη έκχυαν τον μολυσματικό ιό, σε σωματίδια αερολύματος αρκετά μικρά ώστε να παρουσιάζουν κίνδυνο για αερομεταφερόμενη μετάδοση.

Παραδόξως, 11 (48 τοις εκατό) από τα 23 μικρά δείγματα αερολυμάτων που ανακτήθηκαν απουσία βήχα, είχαν ανιχνεύσιμο ιικό RNA και 8 από αυτά περιείχαν μολυσματικό ιό, υποδηλώνοντας ότι ο βήχας δεν ήταν απαραίτητος για τη δημιουργία μολυσματικών αερολυμάτων στα μικρά σωματίδια αεροζόλ.

Επιπλέον, τα λίγα φτέρνισμα που παρατηρήθηκαν δεν συσχετίστηκαν με μεγαλύτερους αριθμούς αντιγράφων ιικών RNA σε μιρκά αερολύματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το φτάρνισμα δεν συμβάλλει σημαντικά στην έκχυση του ιού της γρίπης σε αερολύματα.

“Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών για την προστασία από τη μετάδοση των επαφών, αλλά ο αερομεταφερόμενος τρόπος μόλυνσης δεν θεωρήθηκε σημαντικός”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Η μελέτη μας αλλάζει αυτή την αντίληψη και δείχνει ότι ο αερομεταφερόμενος τρόπος είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να το εξετάσουμε και να σχεδιάσουμε μια κατευθυντήρια γραμμή για αυτό”.

“Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η διατήρηση των επιφανειών καθαρών, το πλύσιμο των χεριών μας όλη την ώρα και η αποφυγή του βήχα δεν παρέχει πλήρη προστασία από τη γρίπη. Η παραμονή στο σπίτι και εκτός δημόσιων χώρων θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην εξάπλωση του ιού της γρίπης”.

Παραπομπές

Jing Yan et al. Infectious virus in exhaled breath of symptomatic seasonal influenza cases from a college community. Proceedings of the National Academy (2018). DOI: 10.1073/pnas.1716561115

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *