Μόλις τέσσερεις βόρειοι λευκοί ρινόκεροι απομένουν τώρα στο πλανήτη μετά τον θάνατο ενός θηλυκού

white rhino

Ένας από τους τελευταίους πέντε βόρειους λευκούς ρινόκερους που υπάρχουν στο κόσμο έχει πεθάνει.

Η Nabire, ένας θηλυκός βόρειος λευκός ρινόκερος, τριάντα ενός χρονών, πέθανε από ρήξη κύστης, οι αρχές του ζωολογικού κήπου Králové στη Τσεχία ανακοίνωσαν την Τρίτη 28 Ιουλίου. Ο θάνατος της Nabire, αφήνει μόνο τρία θηλυκά αυτού του υποείδους ζωντανά. Το μοναδικό αρσενικό, το οποίο ονομάζεται Sudan, επιβιώνει σε ένα προστατευμένο πάρκο στη Κένυα.

Οι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι (Ceratotherium simum cottoni), βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγο της λαθροθηρίας και της απώλειας του φυσικού τους περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το πάρκο Pejeta Conservancy, όπου ο αρσενικός και τα δύο από τα εναπομείναντα θηλυκά ζουν, υπήρχαν μόνο μερικές δεκάδες από αυτά τα ζώα, τα οποία ζούσαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τα τελευταία τέσσερα ζώα που βρίσκονταν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον, είχαν ιδωθεί για τελευταία φορά το 2007 και θεωρούνται νεκρά.

Τώρα, οι μόνοι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι που απόμειναν στο πλανήτη είναι ο Sudan, ο οποίος έχει ηλικία 42 χρόνων και τρία θηλυκά. Η Najin και η Fatu ζουν με τον Sudan στη Κένυα αλλά δεν είναι ικανές να κυοφορήσουν. Ο τρίτος θηλυκός βόρειος λευκός ρινόκερος, βρίσκεται στο ζωολογικό κήπο του San Diego, αλλά και αυτός δεν είναι ικανός να κυοφορήσει.

Τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να συλλέξουν ωάρια από τους θηλυκούς ρινόκερους, κάτι που είναι μια αργή διαδικασία, καθότι η ωορρηξία γίνεται κάθε 30 ημέρες. Παράλληλα με την συλλογή των ωαρίων οι επιστήμονες έχουν επίσης αναπτύξει διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που λειτουργεί σε ρινόκερους, κάτι που δεν έχει γίνει ξανά πριν, σε μια προσπάθεια να σωθεί το είδος.

Συνδέσεις – Links

Live Science – In Photos: The Last 5 Northern White Rhinos

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *