Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη σωματική μας υγεία

sleep

Η μία επιπλέον ώρα ύπνου μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ του να παραμείνεις υγιείς ή να πιάσεις κρυολόγημα, μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται έξι ώρες τη νύχτα ή λιγότερο, έχουν περισσότερες από τέσσερις φορές πιθανότητες να πιάσουν κρυολόγημα, σε σύγκριση με ανθρώπους που κοιμούνται περισσότερο από επτά ώρες σε μια νύχτα. Η νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep, δείχνει επίσης ότι ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη η ηλικία, το επίπεδο του στρες, η εκπαίδευση, το εισόδημα ή έστω αν κάποιος είναι καπνιστής, οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότερες ώρες είναι σε καλύτερη θέση να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα.

«Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες αποδείξεις που τονίζουν πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία», δήλωσε ο Aric Prather, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Είναι περισσότερο από το να νοιώθουμε ευερέθιστοι ή κουρασμένοι. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη σωματική μας υγεία».

Στη παρούσα μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον ιό του κοινού κρυολογήματος για να δοκιμάσουν με ασφάλεια πως οι διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τη νόσο. Για τις ανάγκες της μελέτης , 164 ενήλικες υποβλήθηκαν σε δύο μήνες ελέγχων υγείας, συνεντεύξεων, ερωτηματολογίων για να καθιερωθούν οι γενικές γραμμές ως προς τους παράγοντες όπως το στρες, η ιδιοσυγκρασία, η χρήση αλκοόλ και το κάπνισμα τσιγάρων.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τις συνήθειες ύπνου των συμμετεχόντων για επτά ημέρες, χρησιμοποιώντας ένα αισθητήρα που μοιάζει με ρολόι και ο οποίος μετράει την διάρκεια και ποιότητα του ύπνου όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες απομονώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο, όπου τους δόθηκε ο ιός του κρυολογήματος μέσω ρινικών σταγόνων, και παρακολουθήθηκαν για μια εβδομάδα, όπου οι ερευνητές συνέλλεγαν δείγματα βλέννας καθημερινά για να δουν αν ο ιός είχε προσβάλει τα σώματά τους.

Τα άτομα που κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ είχαν 4,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πιάσουν κρυολόγημα σε σχέση με εκείνους που κοιμούνταν περισσότερες από επτά ώρες ύπνου, ενώ εκείνοι που κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πιάσουν κρυολόγημα.

«Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν τους κινδύνους της χρόνιας απώλειας ύπνου καλύτερα από ότι τυπικά πειράματα στα οποία οι ερευνητές τεχνητά στερούν το ύπνο από τους συμμετέχοντες, διότι η νέα αυτή έρευνα βασίζεται πάνω σε κανονικές συμπεριφορές ύπνου», δήλωσε ο Aric Prather.

Η μελέτη επίσης προσθέτει ακόμα ένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο ότι ο ύπνος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ουσιώδεις πυλώνας της δημόσιας υγείας, μαζί με τη δίαιτα και την άσκηση, αναφέρουν οι ερευνητές.

Παραπομπές

Η μελέτη – Behaviorally Assessed Sleep and Susceptibility to the Common Cold

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *