Φωτοδιεγειρτικά νανοσωματίδια σκοτώνουν το 90 τοις εκατό των ανθεκτικών σε αντιβιοτικά βακτηρίων

Φωτοδιεγειρτικά νανοσωματίδια

Η βακτηριακή αντοχή στα αντιβιοτικά είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, καθώς οδηγεί σε χιλιάδες θανάτους έπειτα από εκατομμύρια μολύνσεις σε όλο το κόσμο.

Τώρα όμως μια νέα θεραπεία με νανοσωματίδια που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο και που περιγράφεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Materials, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, του E. Coli και Staphylococcus με βάση αποτελεσμάτων σε εργαστηριακό περιβάλλον. Κατά τη δοκιμή καλλιεργειών στο εργαστήριο, τα νανοσωματίδια σκότωσαν το 92 τοις εκατό των βακτηριακών κυττάρων αφήνοντας άλλα κύτταρα ανέπαφα.

Η θεραπεία αποτελείται από θεραπευτικά νανοσωματίδια που ενεργοποιούνται από φως, τα οποία ονομάζονται «κβαντικές κουκίδες». Αυτά τα εξαιρετικά μικρά σωματίδια, τα οποία μοιάζουν με τους ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά, είναι περίπου 20,000 φορές μικρότερα από μια ανθρώπινη τρίχα, και όταν διεγερθούν από το φως αποδεικνύονται θανατηφόρα στα βακτηριακά κύτταρα που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που νανοσωματίδια έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση βακτηριδίων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα μεταλλικά νανοσωματίδια είναι αποτελεσματικά έναντι λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά αλλά με κόστος : προκαλείται ζημιά στα περιβάλλοντα κύτταρα παράλληλα με τα βακτηριακά κύτταρα.

Σε αντίθεση, οι «κβαντικές κουκίδες» μπορούν να προσαρμοστούν σε συγκεκριμένες λοιμώξεις λόγω των φωτοδιεγειρτικών τους ιδιοτήτων. Τα νανοσωματίδια είναι ανενεργά στο σκοτάδι, αλλά με την έκθεση τους σε συγκεκριμένα μήκη κύματος του φωτός, μπορούν αποτελεσματικά να κάνουν τις «κβαντικές κουκίδες» να στοχεύσουν μολυσμένα κύτταρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση ή την εξάλειψη των παρενεργειών σε ασθενείς μετά τη χορήγηση φαρμάκων και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές έρευνες για την ανάπτυξη νέων αντι-βακτηριακών φαρμάκων.

Παραπομπές

Η μελέτη – Photoexcited quantum dots for killing multidrug-resistant bacteria

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *