Δίοδοι εκπομπής φωτός στο μέγεθος νευρώνων βοηθούν στη κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου

Led's in the brain

Με τη βοήθεια διόδων εκπομπής φωτός (LED) τόσο μικρών, όσο οι νευρώνες, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan ξεκλειδώνουν τα μυστικά των νευρικών οδών στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές περιγράφουν στη μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neuron, περιγράφουν ότι έχουν κατασκευάσει και δοκιμάσει σε ποντίκια νευρωνικούς ανιχνευτές που είναι οι μικρότερες εμφυτεύσιμες δίοδοι εκπομπής φωτός που έγιναν ποτέ. Οι νέοι ανιχνευτές μπορούν να ελέγχουν και να καταγράφουν τη δραστηριότητα πολλών μεμονωμένων νευρώνων, μετρώντας πως οι αλλαγές στη δραστηριότητα ενός μόνο νευρώνα μπορεί να επηρεάσει τους γείτονές του.

Η ερευνητική ομάδα αναμένει ότι τα πειράματα με τη χρήση ανιχνευτών με βάση τον δικό τους σχεδιασμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις στη κατανόηση και τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος Alzheimer.

Κάθε διάταξη ανιχνευτή περιέχει 12 διόδους εκπομπής φωτός και 32 ηλεκτρόδια. Οι μικροδίοδοι (μLED) είναι τόσο μικρές όσο το κυτταρικό σώμα ενός νευρώνα, έτσι ώστε μπορούν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν μοναδικούς νευρώνες. Τα μικροηλεκτρόδια των μικροδιόδων αυτών μετρούν την δραστηριότητα στο επίπεδο ενός μοναδικού νευρώνα, ανιχνεύοντας τις αλλαγές στην συμπεριφορά του νευρώνα που επηρεάζουν το περιβάλλοντα νευρωνικό δίκτυο.

Παραπομπές

Η μελέτη – Monolithically Integrated μLEDs on Silicon Neural Probes for High-Resolution Optogenetic Studies in Behaving Animals

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *