Νέα μέθοδος μας επιτρέπει να “δούμε” τη μαγνητόσφαιρα της Γης για πρώτη φορά

magnetosphere

Σε μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, η Cleo Loi, προπτυχιακή φοιτήτρια αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Sydney, στην Αυστραλία, βρήκε μια μέθοδο με την οποία μπορούμε να “δούμε” τη μαγνητόσφαιρα της Γής σε τρείς διαστάσεις.

Η μαγνητόσφαιρα, η περιοχή γύρω από τον πλανήτη μας, όπου επιδρά το μαγνητικό πεδίο της Γής, περιλαμβάνει την ιονόσφαιρα και την πλασμόσφαιρα στα εσωτερικά της στρώματα, περιοχές που δεν γνωρίζουμε αρκετά για τη δομή τους. Μια καλύτερη κατανόηση των περιοχών αυτών θα ήταν χρήσιμη, καθότι η ιονόσφαιρα παρεμβαίνει στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και σε εικόνες που λαμβάνονται από ραδιοτηλεσκόπια.

Η Cleo Loi, χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Murchison Widefield Array (MWA), κατάφερε να  δημιουργήσει μια εικόνα της μαγνητόσφαιρας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει προηγουμένως. Η προπτυχιακή φοιτήτρια ανίχνευσε μια σειρά από υψηλής και χαμηλής πυκνότητας “σωλήνες” πλάσματος που συνδέουν την ιονόσφαιρα και τη πλασμόσφαιρα και είναι παράλληλες με το μαγνητικό πεδίο.  “Μετρήσαμε τη θέση τους, περίπου 600 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος, στην ανώτερη ιονόσφαιρα, και φαίνονται να συνεχίζουν ανοδικά προς την πλασμόσφαιρα. Είναι περίπου εδώ όπου η ατμόσφαιρα τελειώνει και περνάμε στο πλάσμα του διαστήματος”, ανέφερε η Cleo Loi. Αυτές οι “σωλήνες” κινούνται αργά με το χρόνο, έτσι που τα τηλεσκόπια  στο έδαφος να δέχονται παρεμβολές στις εικόνες που λαμβάνουν.

Το ραδιοτηλεσκόπιο Murchison Widefield Array (MWA), αποτελείται από 128 κεραίες που είναι εξαπλωμένες σε μια έκταση πάνω από τρία χιλιόμετρα. Η Cleo Loi διαχωρίζοντας τις παρατηρήσεις που προέρχονται από τις ανατολικές και δυτικές άκρες των κεραιών, κατάφερε να επιτύχει κάτι που μοιάζει με διόφθαλμη όραση, που μας επέτρεψε να “δούμε” τη μαγνητόσφαιρα της Γης σε τρείς διαστάσεις.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *