Το Μαρόκο ετοιμάζει την έναρξη λειτουργίας του πρώτου του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ηλιακών καθρεφτών

Ηλιακοί καθρέφτες

Στην άκρη της ερήμου της Σαχάρας, μηχανικοί κάνουν τους τελικούς ελέγχους πριν από την έναρξη του πρώτου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ηλιακών καθρεφτών στο Μαρόκο.

Το φιλόδοξο αυτό έργο αποτελεί μέρος του στόχου της χώρας της Βόρειας Αφρικής, για την ενίσχυση της παραγωγής καθαρής ενέργειας με τη χρήση της μεγαλύτερης όπως το ίδιο το Μαρόκο αναφέρει, μονάδας παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.

Το Μαρόκο έχει λιγοστά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, και είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η μονάδα παραγωγής ενέργειας είναι μέρος ενός οράματος, η χώρα να προχωρήσει πέρα από την μεγάλη της εξάρτηση για τις ενεργειακές της ανάγκες και να αυξήσει τη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο 42 τοις εκατό των συνολικών της ενεργειακών αναγκών από το 2020.

Περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Κουαρζαζάτε του Μαρόκου, μισό εκατομμύριο καθρέφτες σε σχήμα U που ονομάζονται «παραβολικές γούρνες», εκτείνονται σε 800 σειρές, σιγά σιγά ακολουθώντας τον ήλιο καθώς κινείται κατά μήκος του ουρανού.

Οι καθρέφτες που βρίσκονται τοποθετημένοι σε μια έκταση ίση με 600 γήπεδα ποδοσφαίρου, αποθηκεύουν θερμική ενέργεια από τις ακτίνες του ήλιου και την χρησιμοποιούν για να ενεργοποιήσουν ατμοστρόβιλους που παράγουν ηλιακή ενέργεια.

Η κατασκευή του σταθμού αυτού που ονομάζεται Noor 1 ξεκίνησε το 2013, με κόστος 600 εκατομμυρίων ευρώ και με τη συμμετοχή περίπου 1000 εργατών.

Με το τέλος των εργασιών της πρώτης φάσης (Noor 1) ακολουθούν οι φάσεις Noor 2 και 3 των οποίων η κατασκευή θα αρχίσει το 2016. Με την ολοκλήρωση και των δυο αυτών φάσεων το όλο συγκρότημα θα καλύπτει μια έκταση 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα παράγει 580 μεγαβάτ που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε εκατομμύρια σπίτια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *