Οι μητέρες διαφοροποιούν σταθερά τα μοναδικά τους φωνητικά δακτυλικά αποτυπώματα όταν επικοινωνούν με βρέφη

Όταν μιλάνε με τα μικρά βρέφη τους, οι γονείς χρησιμοποιούν ενστικτωδώς “baby talk”, μια μοναδική μορφή ομιλίας που περιλαμβάνει υψηλούς τόνους και σύντομες, επαναλαμβανόμενες φράσεις.

Τώρα, ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology, ότι έχουν βρει να άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο οι μητέρες μιλούν στα μωρά τους: μετατοπίζουν το στύλ της φωνής τους με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Τα ευρήματα ισχύουν ανεξάρτητα από τη μητρική γλώσσα της μητέρας.

“Χρησιμοποιούμε το τέμπο, το χρώμα ή τη μοναδική ποιότητα του ήχου, όλη την ώρα για να διακρίνουμε ανθρώπους, ζώα και όργανα”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Βρήκαμε ότι οι μητέρες μεταβάλλουν αυτή τη βασική ποιότητα των φωνών τους όταν μιλάνε στα βρέφη, και το κάνουν με πολύ συνεπή τρόπο σε πολλές διαφορετικές γλώσσες”.

“Το τέμπο είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο εύκολο να διακρίνεις ιδιοσυγκρασιακές φωνές – τον περίφημο βελούδινο ήχο του Barry White, τον ρινικό τόνο του Gilbert Gottfried και τον χαλικώδη ήχο του Tom Waits”.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να εξετάσουν γενικά τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να ανιχνεύουν τη δομή στις φωνές γύρω τους κατά την πρώιμη απόκτηση γλωσσών. Στη νέα τους μελέτη, αποφάσισαν να επικεντρωθούν στις φωνητικές νύξεις που προσαρμόζουν οι γονείς κατά τη διάρκεια του “baby talk”, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι το κάνουν.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 12 αγγλόφωνες μητέρες ενώ έπαιζαν και διάβαζαν στα βρέφη τους ηλικίας 7-12 μηνών. Καταγράφηκαν επίσης οι μητέρες ενώ μιλούσαν σε έναν άλλο ενήλικα.

Μετά την ποσοτικοποίηση του μοναδικού φωνητικού δακτυλικού αποτυπώματος κάθε μητέρας χρησιμοποιώντας μια συνοπτική μέτρηση του τόνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας υπολογιστής θα μπορούσε να πει με αξιόπιστο τρόπο τη διαφορά μεταξύ της ομιλίας που κατευθύνεται στα βρέφη και στους ενηλίκους.

Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση που ονομάζεται εκμάθηση μηχανών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας υπολογιστής θα μπορούσε να μάθει να διαφοροποιεί το “baby talk” από την κανονική ομιλία με βάση μόνο ένα δευτερόλεπτο των δεδομένων ομιλίας. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι αυτές οι διαφορές δεν μπορούν να εξηγηθούν από τον τόνο ή τον θόρυβο του περιβάλλοντος.

Η επόμενη ερώτηση ήταν αν αυτές οι διαφορές ισχύουν και στις μητέρες που μιλάνε άλλες γλώσσες. Οι ερευνητές κατέγραψαν μια άλλη ομάδα 12 μητέρων που μιλούσαν εννέα διαφορετικές γλώσσες, όπως η ισπανική, η ρωσική, η πολωνική, η ουγγρική, η γερμανική, η γαλλική, η εβραϊκή, η μανταρινική και η καντονέζικη.

Αξιοσημείωτα, διαπίστωσαν ότι η μετατόπιση του τόνου που παρατηρήθηκε στις αγγλόφωνες μητέρες ήταν ιδιαίτερα συνεπής σε όλες τις γλώσσες από όλο τον κόσμο.

“Ο αλγόριθμος εκμάθησης μηχανών, όταν εκπαιδεύτηκε μόνο στα αγγλικά δεδομένα, θα μπορούσε να διακρίνει άμεσα την ομιλία προς τους ενηλίκους από το “baby talk”, σε μια δοκιμαστική ομάδα μη αγγλικών καταγραφών και το αντίστροφο όταν εκπαιδεύεται σε μη αγγλικά δεδομένα, παρουσιάζοντας ισχυρή γενικευσιμότητα αυτού του αποτελέσματος σε όλες τις γλώσσες”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Έτσι, οι μετατοπίσεις του τέμπου μεταξύ του απευθυνόμενου σε ενήλικες και του απευθυνόμενου στα βρέφη, μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια καθολική μορφή επικοινωνίας που οι μητέρες χρησιμοποιούν χωρίς να το γνωρίζουν για να υποστηρίξουν την εκμάθηση των γλωσσών”.

Οι ερευνητές λένε ότι το επόμενο βήμα είναι να διερευνήσουμε το πώς η εναλλαγή του τέμπου βοηθά τα βρέφη στη μάθηση. Υποθέτουν ότι το μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα θα μπορούσε να βοηθήσει τα μωρά να μάθουν να διαφοροποιούν και να κατευθύνουν την προσοχή τους στη φωνή της μητέρας τους από τη στιγμή που γεννιούνται.

Και μην ανησυχείτε, μπαμπάδες. Ενώ η μελέτη έγινε σε μητέρες για να κρατήσει τους τόνους συνεπείς μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, οι ερευνητές λένε ότι είναι πιθανό τα αποτελέσματα να ισχύουν και για τους πατέρες.

Παραπομπές

Piazza et al. Mothers Consistently Alter Their Unique Vocal Fingerprints When Communicating with Infants. Current Biology (2017). DOI: 10.1016/j.cub.2017.08.074

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *