Τα μανιτάρια είναι μια πλούσια πηγή των αντιοξειδωτικών γλουταθειόνης και εργοθεϊονίνης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ορισμένα είδη μανιταριών είναι υψηλά σε δύο αντιοξειδωτικά, την γλουταθειόνη και την εργοθεϊονίνη, που μπορούν να βοηθήσουν με τις αντιγηραντικές θεραπείες και στρατηγικές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Food Chemistry.

“Βρήκαμε ότι τα μανιτάρια έχουν υψηλές ποσότητες της εργοθεϊονίνης και της γλουταθειόνης, δύο σημαντικών αντιοξειδωτικών, και ότι οι ποσότητες των δύο ενώσεων ποικίλουν σημαντικά μεταξύ ειδών μανιταριών”, αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

“Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, χωρίς αμφιβολία, τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη διαιτητική πηγή αυτών των δύο αντιοξειδωτικών όταν λαμβάνονται από κοινού και ότι ορισμένοι τύποι μανιταριών είναι πλούσια και στα δύο”.

Όταν το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τρόφιμα για την παραγωγή ενέργειας, προκαλεί επίσης οξειδωτικό στρες επειδή παράγονται ορισμένες ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι άτομα οξυγόνου με μη ζευγαρωμένα ηλεκτρόνια που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα, τις πρωτεΐνες και ακόμη και το DNA καθώς αυτά τα άκρως δραστικά άτομα ταξιδεύουν μέσω του σώματος που επιδιώκοντας να ενωθούν με άλλα ηλεκτρόνια.

Η αναπλήρωση αντιοξειδωτικών στο σώμα, τότε, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από αυτό το οξειδωτικό στρες.

“Υπάρχει μια θεωρία, η θεωρία των ελεύθερων ριζών, η οποία υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, που λέει ότι όταν οξειδώνουμε το φαγητό μας για να παράγουμε ενέργεια, υπάρχει ένας αριθμός ελεύθερων ριζών που παράγονται που είναι παράπλευρα προϊόντα αυτής της δράσης και πολλά από αυτά είναι πολύ τοξικά”, αναφέρουν επίσης στη μελέτη τους οι ερευνητές.

“Το σώμα διαθέτει μηχανισμούς για τον έλεγχο των περισσότερων, συμπεριλαμβανομένης της εργοθεϊονίνης και της γλουταθειόνης, αλλά τελικά συσσωρεύονται αρκετές ώστε να προκαλούν βλάβη, η οποία έχει συσχετιστεί με πολλές από τις ασθένειες όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και η νόσος του Αλτσχάιμερ”.

Οι ποσότητες της εργοθεϊονίνης και της γλουταθειόνης στα μανιτάρια ποικίλλουν ανά είδος με το είδος πορτσίνι (porcini), μια άγρια ​​ποικιλία, να περιέχει την υψηλότερη ποσότητα από τις δύο ενώσεις μεταξύ των 13 ειδών που εξετάστηκαν.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι μανιταριών, όπως τα λευκά μανιτάρια, είχαν λιγότερο από αυτά τα αντιοξειδωτικά, αλλά είχαν υψηλότερες ποσότητες από τα περισσότερα άλλα είδη τροφίμων.

Η ποσότητα της εργοθεϊονίνης και της γλουταθειόνης φαίνεται να συσχετίζεται με τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια που είναι υψηλά σε γλουταθειόνη είναι επίσης υψηλά σε εργοθεϊονίνη, για παράδειγμα.

“Το ψήσιμο των μανιταριών δεν φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τις ενώσεις. Η εργοθεϊονίνη είναι πολύ σταθερή στη θερμότητα”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές καταληκτικά στη μελέτη τους.

Παραπομπές

Michael D. Kalaras et al. Mushrooms: A rich source of the antioxidants ergothioneine and glutathione. Food Chemistry (2017). DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.04.109

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *