Η Nasa ανακοίνωσε την ανακάλυψη υγρού αλμυρού νερού στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη

mars rls

Η Nasa σήμερα ανακοίνωσε πως έχει εντοπίσει ενδείξεις αλμυρού νερού να ρέει στην επιφάνεια του Άρη, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγηκαν από το επιστημονικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geosciences.

Το νερό είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ζωής όπως την ξέρουμε. Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι ο Άρης έχει παγωμένο νερό στους πόλους του, και νωρίτερα αυτό το έτος το επιστημονικό σκάφος Curiosity που βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη εντόπισε αλμυρό νερό κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόδειξη ότι ρέει στην επιφάνεια.

Κατά την διάρκεια των θερμών εποχών, οι θερμοκρασίες στον Άρη κυμαίνονται από -23 έως 27 βαθμούς κελσίου και προκειμένου το νερό να υπάρχει σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του πλανήτη, θα πρέπει να περιέχει λίγο αλάτι. Έρευνες έχουν δείξει ότι διάφορα άλατα, όπως υπερχλωρικά, θειικά και χλωριούχα είναι παρόντα στην επιφάνεια του Άρη. Αυτά τα άλατα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τόσο το σημείο πήξης και το ρυθμό εξάτμισης του νερού, όπως επίσης απορροφούν εύκολα υγρασία από την ατμόσφαιρα.

Επαναλαμβανόμενες γραμμές πλαγιάς (slope lineae – RSL), λεπτές, μαύρες ραβδώσεις που καταγράφηκαν να κινούνται στις πλαγιές των κρατήρων, έχουν εντοπιστεί από το σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter σε χαμηλά και μεσαία γεωγραφικά πλάτη στο κόκκινο πλανήτη. Υψηλής ανάλυσης εικόνες από τη κάμερα HiRISE από το σκάφος δείχνουν ότι οι RSL είναι συνήθως λιγότερο από 5 μέτρα και εμφανίζονται στις πλαγιές κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών και εξαφανίζονται κατά τους ψυχρότερους μήνες. Οι επιστήμονες είχαν προτείνει την ιδέα ότι οι RSL θα μπορούσαν να είναι ένα προϊόν της ροής εποχιακού νερού, αλλά δεν υπήρξε καμία άμεση απόδειξη για αυτή την ιδέα μέχρι σήμερα.

Ροή αλμυρού νερού στις πλαγιές κρατήρα κατά τις θερμές εποχές στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη

Ροή αλμυρού νερού στις πλαγιές κρατήρα κατά τις θερμές εποχές στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη

Φασματικά δεδομένα από το Φασματόμετρο Απεικόνισης πάνω στο Mars Reconnaissance Orbiter παρατήρησε τέσσερις διαφορετικές θέσεις όπου οι RSL ήταν πιο εκτεταμένες. Τα δεδομένα έδειξαν απόδειξη τριών διαφορετικών ένυδρων αλάτων (υπερχλωρικό μαγνήσιο, χλωρικό μαγνήσιο και υπερχλωρικό νάτριο) σε όλες τις τέσσερις θέσεις, κάτι που δείχνει ότι το αλμυρό νερό, που ονομάζεται επίσης άλμη, είναι υπεύθυνο για τη δραστηριότητα των RSL.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ότι το αλμυρό νερό ευθύνεται για τις γραμμές πλαγιάς RSL, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη από πού προέρχεται το νερό αυτό. Υπάρχουν μερικές πιθανότητες, αλλά οι ερευνητές δεν τις έχουν ακόμη προσδιορίσει. Μια πιθανότητα είναι το νερό να εμφανίζεται από τη τήξη επιφανειακών ή υπόγειων πάγων ή θα μπορούσε να εμφανίζεται μέσω υγροποίησης, δεδομένου ότι τα άλατα έχουν την δυνατότητα να απορροφούν την υγρασία από την ατμόσφαιρα.

Παραπομπές

Η μελέτη – Spectral evidence for hydrated salts in recurring slope lineae on Mars

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *