Η NASA δημοσίευσε μια εκπληκτική εικόνα του Γαλαξία Cartwheel

Η NASA δημοσίευσε την ευκρινέστερη εικόνα που έλαβε ποτέ του Γαλαξία Cartwheel, ενός φακοειδές γαλαξία στον αστερισμό του Γλύπτη (Sclaptor).

Επίσης γνωστός και ως LEDA 2248, ESO 350-40 και IRAS 00352-3359, ο Γαλαξίας Cartwheel έχει διάμετρο περίπου 150.000 έτη φωτός και έχει μάζα περίπου 3 δισεκατομμυρίων ηλιακών μαζών.

Μαζί με τους δύο γαλαξίες στα αριστερά, το Cartwheel είναι μέρος μιας ομάδας γαλαξιών περίπου 500 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, το σχήμα του Γαλαξία είναι το αποτέλεσμα μιας βίαιης γαλαξιακής σύγκρουσης.

Πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, ένας μικρότερος γαλαξίας πέρασε μέσα από το κέντρο του Cartwheel και δημιούργησε κύματα τα οποία διέχυσαν διαστρικό αέριο και σκόνη, κάτι το οποίο πυροδότησε περιοχές έντονου σχηματισμού αστεριών (στη εικόνα εμφανίζονται μπλε).

Ο εξωτερικός δακτύλιος του γαλαξία σηματοδοτεί την άκρη του κύματος. Ο Γαλαξίας Cartwheel ήταν πιθανώς ένας φυσιολογικός σπειροειδής γαλαξίας, όπως ο δικός μας Γαλαξίας, πριν από τη σύγκρουση.

Αυτή η δομή σπιράλ αρχίζει να επανεμφανίζεται, όπως φαίνεται στους αδύναμους βραχίονες ή τις ακτίνες μεταξύ του εξωτερικού δακτυλίου και του πυρήνα.

Ο δακτύλιος περιέχει τουλάχιστον αρκετά δισεκατομμύρια νέα αστέρια που κανονικά δεν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και είναι τόσο μεγάλος ώστε ολόκληρος ο Γαλαξίας μας να ταιριάζει μέσα.

Παραπομπές

NASA

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *