Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA, ολοκλήρωσε το τελευταίο πέρασμα του από τον Τιτάνα

Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA, ολοκλήρωσε το τελευταίο του πέρασμα από τον θολό δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα (Titan), ξεκινώντας παράλληλα ένα τελευταία σύνολο 22 τροχιών γύρω από τον δακτυλιοειδή πλανήτη.

Το διαστημικό σκάφος έκανε την 127η και τελευταία στενή προσέγγισή του στον Τιτάνα στις 21 Απριλίου, περνώντας σε υψόμετρο περίπου 979 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του δορυφόρου, διαβιβάζοντας εικόνες και άλλα δεδομένα στη Γη.

Οι επιστήμονες θα αναλύσουν αυτή την εβδομάδα μια τελική σειρά νέων εικόνων ραντάρ των λιμνών υδρογονανθράκων που εξαπλώνονται στη βόρεια πολική περιοχή του Τιτάνα. Η μελέτη επίσης περιλαμβάνει μια περιοχή που παρατηρήθηκε προηγουμένως από τις κάμερες απεικόνισης του διαστημικού σκάφους, όχι όμως με ραντάρ.

Οι επιστήμονες επίσης, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα νέα δεδομένα για να ερευνήσει τα βάθη και τις συνθέσεις ορισμένων μικρών λιμνών του Τιτάνα για πρώτη και τελευταία φορά, και να αναζητήσουν περαιτέρω στοιχεία για ένα εξελισσόμενο χαρακτηριστικό που οι επιστήμονες έχουν αποκαλέσει “μαγικό βουνό”.

Αυτή η μη επεξεργασμένη εικόνα του δορυφόρου του Κρόνου, Τιτάνα, λήφθηκε από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA, κατά τη διάρκεια της τελευταίας προσέγγισής του κοντά στο δορυφόρο στις 21 Απριλίου 2017. NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute.

“Η εξερεύνηση του Τιτάνα από το διαστημικό σκάφος Cassini βρίσκεται τώρα πίσω μας, αλλά ο πλούσιος όγκος δεδομένων που έχει συλλέξει το διαστημόπλοιο θα συμβάλει στην επιστημονική μελέτη του δορυφόρου για τις επόμενες δεκαετίες”, αναφέρουν οι επιστήμονες πίσω από την αποστολή.

Το τελευταίο αυτό πέρασμα, έθεσε επίσης το διαστημικό σκάφος σε πορεία για την δραματική του τελευταία πράξη που οι επιστήμονες ονομάζουν “Grand Finale”. Καθώς το διαστημικό σκάφος πέρασε πάνω από τον Τιτάνα, η βαρύτητα του δορυφόρου άλλαξε ελαφρά την τροχιά του, έτσι ώστε αντί να περνάει λίγο έξω από τους κύριους δακτυλίους του Κρόνου, τώρα θα ξεκινήσει μια σειρά 22 τροχιών μεταξύ των δαχτυλιδιών και του πλανήτη στις 26 Απριλίου.

Η αποστολή θα ολοκληρωθεί με τον δορυφόρο να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του Κρόνου στις 15 Σεπτεμβρίου.

Παραπομπές

Cassini – Nasa

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *