Ο ρομποτικός εξερευνητής της Nasa, Curiosity βρήκε ενδείξεις πρωτόγονου ηπειρωτικού φλοιού στον Άρη

150714142051_1_540x360

Το επιστημονικό όργανο ChemCam που βρίσκεται πάνω στο Curiosity rover της Nasa, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο πλανήτη Άρη, έστρεψε το laser του πάνω σε μερικά ασυνήθιστα ανοιχτόχρωμα βράχια στον Άρη, και τα αποτελέσματα της ανάλυσης είναι πως τα βράχια αυτά παρομοιάζουν με γρανιτικά πετρώματα στον ηπειρωτικό φλοιό της Γης. Αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη ενός πιθανού «ηπειρωτικού φλοιού» στον Άρη.

«Κατά μήκος της διαδρομής του rover έχουμε δει μερικά όμορφα βράχια με μεγάλους, φωτεινούς κρυστάλλους, αρκετά απροσδόκητο στον Άρη», δήλωσε ο Roger Wiens του Los Alamos National Laboratory, επικεφαλής της ομάδας πίσω από το επιστημονικό όργανο ChemCam. «Κατά γενικό κανόνα, οι ανοιχτόχρωμοι κρύσταλλοι είναι μικρότερης πυκνότητας, και βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα πυριγενή πετρώματα που συνθέτουν τις ηπείρους της Γης», πρόσθεσε ο Wiens.

Ο Άρης έχει προβληθεί ως ένας σχεδόν εξ ολοκλήρου βασαλτικός πλανήτης, με πυριγενή πετρώματα που είναι σκοτεινά και σχετικά πυκνά, παρόμοια με εκείνα που αποτελούν τον ωκεάνιο φλοιό της Γης, σημείωσε ο Wiens. Ωστόσο, ο κρατήρας Gale, όπου το Curiosity βρίσκεται, περιέχει θραύσματα πολύ αρχαίων πυριγενών πετρωμάτων (περίπου 4 δισεκατομμυρίων ετών), που είναι σαφώς ανοιχτόχρωμα και που έχουν αναλυθεί από το ChemCam.

Γάλλοι και Αμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν τις εικόνες και τα χημικά αποτελέσματα 22 από αυτά τα πετρώματα και καθόρισαν ότι αυτά τα πετρώματα είναι πλούσια σε άστριο, ενδεχομένως με κάποιο χαλαζία και είναι απροσδόκητα παρόμοια με τον γρανιτικό ηπειρωτικό φλοιό της Γης. Σύμφωνα με έναν από τους συντάκτες της εργασίας η οποία δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, αυτά τα πρωτόγονα συστατικά του Αρειανού φλοιού φέρουν μια ισχυρή ομοιότητα με ένα είδος χερσαίου βράχου που είναι γνωστός στους γεωλόγους ως TTG (Tonalite-Trondhjemite-Granodiorite), και ο οποίος κυριάρχησε στο γήινο ηπειρωτικό φλοιό στην αρχαιοζωική εποχή (περισσότερα από 2500 εκατομμύρια χρόνια πριν).

The Paper – In situ evidence for continental crust on early Mars

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *