Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA, έλαβε κοντινές εικόνες της Μεγάλης Κόκκινης Κηλίδας του Δία

Το διαστημικό σκάφος της NASA, Juno, πήρε αυτές τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του πιο διάσημου χαρακτηριστικού του Δία, της Μεγάλης Κόκκινης Κηλίδας, καθώς βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα είναι ένας περιστρεφόμενος κυκλώνας, ακριβώς νότια του Ισημερινού του Δία. Με πλάτος 16.350 χιλιόμετρα, ο κυκλώνας είναι 1.3 φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος από τη Γη.

Ο κυκλώνας αυτός παρατηρείται από το 1830 και πιθανόν υπάρχει για περισσότερα από 350 χρόνια. Σήμερα ο κυκλώνας αυτός φαίνεται να συρρικνώνεται.

Το κοκκινωπό χρώμα του προέρχεται πιθανόν από προϊόν χημικών τα οποία διασπώνται από το ηλιακό υπεριώδες φως στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Δία.

Η νέα εικόνα προσφέρει μια φυσική απόδοση χρώματος για το πως θα φαινόταν η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα και οι γύρω περιοχές στα ανθρώπινα μάτια από τη θέση του Juno. Οι θολές ατμοσφαιρικές ζώνες μέσα και γύρω από τη Κηλίδα είναι σαφώς ορατές.

Η εικόνα λήφθηκε στις 10 Ιουλίου 2017, καθώς το διαστημικό σκάφος Juno πραγματοποίησε την έβδομη κλειστή τροχιακή του πτήση γύρω από τον Δία. Τη στιγμή που λήφθηκε η εικόνα, το διαστημόπλοιο ήταν περίπου 13.917 χιλιόμετρα πάνω από τις κορυφές των νεφών του Δία σε ένα γεωγραφικό πλάτος μείον 32.6 μοίρες.

Η επόμενη κλειστή τροχιακή πτήση του διαστημικού σκάφους Juno θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Παραπομπές

Juno – NASA

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *