Η αποστολή της NASA, Maven, αποκαλύπτει ότι ο ηλιακός άνεμος απογυμνώνει την ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη

Ατμοσφαιρα του Άρη

Η επιστημονική ομάδα πίσω από  την αποστολή του MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), εντόπισε την διαδικασία που φαίνεται να έχει διαδραματίσει ένα βασικό ρόλο στη μετάβαση του κλίματος του πλανήτη Άρη από ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον που ίσως υποστήριζε τη ζωή στο σημερινό ψυχρό και ξηρό περιβάλλον.

Τα δεδομένα που συλλέγηκαν από το Maven επέτρεψαν στους επιστήμονες να προσδιορίσουν τον ρυθμό με τον οποίο η ατμόσφαιρα του Άρη χάνει τα αέρια της στο διάστημα μέσω της αφαίρεσης των ατόμων και μορίων της από τον ηλιακό άνεμο. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης ότι η διάβρωση της ατμόσφαιρας του Άρη αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια ηλιακών καταιγίδων. Τα επιστημονικά αποτελέσματα της αποστολής εμφανίζονται σε μελέτες που δημοσιεύθηκαν στις επιστημονικές επιθεωρήσεις Science και Geophysical Research Letters.

Οι μετρήσεις από το Maven δείχνουν ότι ο ηλιακός άνεμος αφαιρεί αέρια από την ατμόσφαιρα του Άρη με ρυθμό περίπου 100 γραμμαρίων κάθε δευτερόλεπτο. Επιπλέον μια σειρά δραματικών ηλιακών καταιγίδων χτύπησαν την ατμόσφαιρα του Άρη το Μάρτιο του 2015 και το Maven διαπίστωσε ότι η απώλειες στην ατμόσφαιρα επιταχύνθηκαν. Ο συνδυασμός των μεγαλύτερων ρυθμών απώλειας και των αυξημένων ηλιακών καταιγίδων κατά το παρελθόν δείχνει ότι η απώλεια της ατμόσφαιρας του Άρη στο διάστημα ήταν πιθανώς μια σημαντική διαδικασία για την αλλαγή του κλίματος του κόκκινου πλανήτη.

Ο στόχος της αποστολής Maven της NASA που εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο του 2013, είναι να καθορίσει πόσο ποσοστό της ατμόσφαιρας και του νερού του πλανήτη Άρη έχουν χαθεί στο διάστημα. Είναι η πρώτη τέτοια αποστολή που είναι αφιερωμένη στην κατανόηση του πώς ο Ήλιος μπορεί να έχει επηρεάσει ατμοσφαιρικές αλλαγές στον κόκκινο πλανήτη.

Παραπομπές

Science Magazine – Μελέτες 

Geophysical Research Letters – Μελέτες

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *