Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA έκανε την χιλιοστή του ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη

Kepler

Πόσα αστέρια που είναι παρόμοια με τον Ήλιο μας έχουν πλανήτες όπως τον δικό μας; Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA παρακολουθεί συνεχώς περισσότερα από 150,000 αστέρια πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει στους επιστήμονες μια συλλογή από περισσότερους από 4,000 υποψήφιους πλανήτες για περισσότερη μελέτη, με τον χιλιοστό πλανήτη να επαληθεύεται πρόσφατα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο, οι επιστήμονες έφθασαν σε αυτό το χιλιοστό ορόσημο μετά την επικύρωση πως οκτώ υποψήφιοι πλανήτες είναι στη πραγματικότητα πλανήτες που περιφέρονται γύρω από άλλα αστέρια. Η ομάδα πίσω από τον Kepler έχει προσθέσει άλλους 554 υποψήφιους πιθανούς πλανήτες, έξι από τους οποίους είναι κοντά στο μέγεθος της Γης και σε τροχιά στην κατοικήσιμη ζώνη των άστρων τους, τα οποία είναι παρόμοια με τον Ήλιο μας.

Τρείς από τους πρόσφατα επικυρωμένους πλανήτες βρίσκονται στη κατοικήσιμη ζώνη των άστρων τους, το εύρος δηλαδή της απόστασης από το άστρο όπου ενδέχεται να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια των πλανητών σε τροχιά. Από τους τρείς, οι δυο είναι πιθανόν είναι βραχώδεις πλανήτες όπως ο δικός μας πλανήτης.

Για να προσδιοριστεί εάν ένας πλανήτης είναι βραχώδης, αέριος ή αποτελούμενος από νερό, οι επιστήμονες πρέπει να γνωρίζουν το μέγεθος και τη μάζα του. Όταν δεν μπορεί να προσδιοριστεί άμεσα η μάζα τους, οι επιστήμονες μπορούν να συμπεράνουν από τι είναι φτιαγμένος ο πλανήτης από το μέγεθος τους.

Δύο από τους πρόσφατα επικυρωμένους πλανήτες, ο Kepler-438b και ο Kepler-442b, είναι μικρότεροι από 1,5 φορές τη διάμετρο της Γης. Ο Kepler-438b βρίσκεται 475 έτη φωτός μακριά και είναι 12 τοις εκατό μεγαλύτερος από τη Γη και περιφέρεται γύρω από το άστρο του μια φορά κάθε 35,2 ημέρες. Ο Kepler-442b που βρίσκεται 1,100 έτη φωτός μακριά, είναι 33 τοις εκατό μεγαλύτερος από τη Γη και περιφέρεται γύρω από το άστρο του μια φορά κάθε 112 ημέρες.

Με την ανίχνευση 554 υποψηφίων πιθανών πλανητών από παρατηρήσεις που έγιναν από το Μάιο του 20098 μέχρι τον Απρίλιο του 2013, ο ομάδα πίσω από τον Kepler έχει ανεβάσει τον αριθμό των υποψήφιων πλανητών σε 4,175. Οκτώ από αυτούς τους νέους υποψήφιους είναι μεταξύ μίας έως δυο φορές το μέγεθος της Γης και βρίσκονται σε τροχιά στη κατοικήσιμη ζώνη του άστρου τους. Από αυτά τα οκτώ, οι έξι περιφέρονται σε τροχιά γύρω από αστέρια που είναι παρόμοια με το δικό μας. Για όλους τους υποψήφιους πλανήτες χρειάζονται περισσότερες παρατηρήσεις και αναλύσεις για να επαληθευτεί εάν είναι πραγματικοί πλανήτες.

Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να μεταφράσουν αυτές τις πρόσφατες ανακαλύψεις και να εκτιμήσουν το πόσο συχνά οι βραχώδεις πλανήτες εμφανίζονται στην κατοικήσιμη ζώνη σε άστρα όπως το δικό μας, ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο της κατανόησης της θέσης μας στο σύμπαν.

Παραπομπές

Kepler Mission

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *