Νευροεπιστήμονες δείχνουν σε μια νέα μελέτη, το πώς ο εγκέφαλος διατηρεί τις χρήσιμες μνήμες

Μια ομάδα νευροεπιστημόνων ανακάλυψε ένα λόγο για τον οποίο συχνά δυσκολευόμαστε να θυμόμαστε τις μικρές λεπτομέρειες των εμπειριών του παρελθόντος, και τα ευρήματα της δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση eLife.

Πολλά γεγονότα στη ζωή μας, μοιάζουν με εμπειρίες που είχαμε στο παρελθόν, χωρίς όμως να είναι πανομοιότυπες με αυτά. Κάθε φορά που βρίσκεστε σε ένα πάρτι, για παράδειγμα, μπορεί να έχετε πάρει ένα δώρο, όπως ένα μπουκάλι κρασί ή ένα κουτί σοκολατάκια, αλλά το δώρο θα διαφέρει σε κάθε περίπτωση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι καθώς οι μνήμες μας για τέτοια γεγονότα μεγαλώνουν, οι τυχαίες λεπτομέρειες μοναδικές για κάθε περίπτωση (όπως η ταυτότητα του δώρου), ως επί το πλείστον ξεχνιούνται.

Ωστόσο, τα κοινά υποκειμενικά πρότυπα (πως είναι τα πάρτι γενικά), διατηρούνται. Αυτό μας επιτρέπει να συσσωρεύουμε γνώση έτσι ώστε να καθοδηγούμε την συμπεριφορά μας σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Μελέτες σε ποντίκια και ανθρώπους, έχουν δείξει ότι μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται έσω προμετωπιαίος φλοιός (MPFC), αποθηκεύει μακροπρόθεσμες μνήμες από εμπειρίες. Αλλά σε ποιο βαθμό οι νευρώνες στην περιοχή αυτή αντιπροσωπεύουν την αφηρημένη γενικευμένη γνώση, σε αντίθεση με τις συγκεκριμένες τυχαίες λεπτομέρειες;

«Αναμνήσεις από πρόσφατη εμπειρία είναι πλούσιες σε τυχαίες λεπτομέρειες, αλλά, με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλος πιστεύεται ότι εξάγει σημαντικές πληροφορίες που είναι κοινές σε διάφορες εμπειρίες του παρελθόντος», αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

«Έχουμε προβλέψει ότι οι ομάδες των νευρώνων στο MPFC, σχηματίζουν απεικονίσεις των πληροφοριών αυτών κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου πιστεύεται ότι συμβαίνει η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της μνήμης, και ότι οι πληροφορίες αυτές έχουν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στον εγκέφαλο από ότι οι μικρότερες λεπτομέρειες».

Για να ελέγξουν την πρόβλεψη τους, οι ερευνητές μελέτησαν το πως δυο διαφορετικές αναμνήσεις με επικαλυπτόμενα χαρακτηριστικά, κωδικοποιούνται από ομάδες νευρώνων στον MPFC του εγκεφάλου ποντικιών, και πως αλλάζουν οι κώδικες αυτοί με την πάροδο του χρόνου.

Τα πειράματά τους έδειξαν ότι οι ομάδες των νευρώνων στον MPFC κωδικοποιούν αρχικά τόσο τα μοναδικά όσο και τα γενικά χαρακτηριστικά των ερεθισμάτων με παρόμοιο τρόπο. Ωστόσο κατά τη διάρκεια ενός μηνός, η κωδικοποίηση γίνεται πιο ευαίσθητη στις γενικές λειτουργίες και λιγότερη ευαίσθητη στα μοναδικά χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω πειράματα αποκάλυψαν επίσης ότι ο εγκέφαλος μπορεί να προσαρμόσει τη γενική γνώση που αποκτήθηκε από πολλαπλές εμπειρίες αμέσως σε μια νέα κατάσταση.

Παραπομπές

Mark D. Morrissey et al. Generalizable knowledge outweighs incidental details in prefrontal ensemble code over time. eLife (2017). DOI: 10.7554/eLife.22177

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *