Νέο απολίθωμα πουλιού συμπληρώνει τις γνώσεις μας γύρω από την εξέλιξη των φτερών

Bird

Ερευνητές ανακοίνωσαν πως το απολίθωμα ενός μικρού πουλιού (που έφερε δόντια και διπλή ουρά), το οποίο ανακαλύφθηκε σε πολύ καλή κατάσταση στη βορειοανατολική Βραζιλία, και έχει ηλικία 115 εκατομμυρίων ετών, έχει γεμίσει κενά γνώσεων τα οποία αφορούν την εξέλιξη του φτερού στα πουλιά.

Το απολίθωμα αυτό είναι το αρχαιότερο που έχει ανακαλυφθεί από την εποχή της Gondwana, την υπερήπειρο η οποία στη συνέχεια διαχωρίστηκε στις σημερινές νότιες χερσαίες μάζες.

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές πίστευαν πως τα πουλιά με αυτή την ασυνήθιστη και πλέον εξαλλειμένη ουρά, ζούσαν μόνο στη Κίνα, η οποία δεν ήταν μέρος της Gondwana, κατά τη διάρκεια ασυτής της περιόδου της ιστορίας της Γής.

“Το πουλί μοιάζει με ένα μικρό κολιμπρί”, ανέφερε ο Ismar Carvalho, του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο. “Είχε μεγάλα μάτια, λοφία (φτερά), σε όλο του το σώμα και δυο μακρυά φτερά στην ουρά. Υπήρχαν επίσης δόντια στο ράμφος του”.

Μια αναπαράσταση του  115 εκατομμυρίων χρόνων μέλους της οικογένειας πουλιών Enantiornithes που βρέθηκε πρόσφατα στη Βραζιλία

Μια αναπαράσταση του 115 εκατομμυρίων χρόνων μέλους της οικογένειας πουλιών Enantiornithes που βρέθηκε πρόσφατα στη βορειοανατολική Βραζιλία

Με μέγεθος έξι εκατοστομέτρων από την άκρη του ράμφους του μέχρι την αρχή της διπλής φτερωτής του ουράς, το πουλί δεν έχει ακόμα λάβει ένα επίσημο όνομα από τους επιστήμονες. Το νεό αυτό πουλί, ανήκε σε μια ομάδα γνωστή ως Enantiornithes, της οποίας τα μέλη είχαν δόντια στα ράμφη και φτερά και δεν έχουν αφήσει ζωντανούς απογόνους.

Το απολίθωμα του πουλιού αυτού είναι εξαιρετικό, καθότι η αποτύπωση του στο πέτρωμα μέσα στο οποίο βρέθηκε δεν έχει γίνει εντελώς επίπεδη, αλλά διατηρεί ακόμη ένα όγκο κάτι το οποίο βοηθά στην κατανόηση του σχήματος του πουλιού και των πιθανών κινήσεών του.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σειρές από κηλίδες που κατανέμονται συμμετρικά κατά μήκος των φτερών της ουράς, και που πιθανόν να είναι τα απομεινάρια ενός μοτίβου χρώματος.

Δεδομένου ότι τα λοφία δεν φαίνεται να ήταν χρήσιμα για την ισσοροπία του σώματος ή κατά την διάρκεια της πτήσης, πιθανόν να χρησιμοποιούνταν για σεξουαλική επίδειξη, αναγνώριση μεταξύ των ειδών ή την οπτική επικοινωνία, κατέληξαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Nature Communications.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *