Νέοι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο πυρήνας της Γης είναι πολύ νεότερος από ότι νομίζαμε

Πυρήνας Γης

Ερευνητές από την Δανία, έχουν υπολογίσει τις σχετικές ηλικίες της επιφάνειας της Γης σε σχέση με τον πυρήνα της και διαπίστωσαν ότι ο πυρήνας είναι 2,5 χρόνια νεότερος από τον φλοιό. Στη μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Physics, οι ερευνητές περιγράφουν τα μαθηματικά που εμπλέκονται στη προσπάθειά τους και τα αποτελέσματα τους.

Κατά τη διάρκεια μίας από τις διάσημες διαλέξεις του στο Caltech στη δεκαετία του 1960, ο Richard Feynman παρατήρησε ότι, λόγω της διαστολής του χρόνου, ο πυρήνας της Γης είναι στην πραγματικότητα νεότερος από τον φλοιό, μια διαφορά την οποία υπολόγισε σε πιθανόν μια ημέρα ή δυο. Από εκείνη τη στιγμή, οι φυσικοί έχουν αποδεχθεί τόσο την αντίληψη ότι ο πυρήνας είναι νεότερος από την επιφάνεια, στο χρονικό διάστημα που δίνεται από τον Feynman, χωρίς να ελέγξουν τα μαθηματικά.

Η γενική σχετικότητα δείχνει ότι πραγματικά μεγάλα αντικείμενα, όπως οι πλανήτες και τα αστέρια, παραμορφώνουν τον χωρόχρονο, το οποίο οδηγεί σε μια βαρυτική έλξη που επιβραδύνει το χρόνο. Έτσι, ένα αντικείμενο πιο κοντά στο κέντρο της Γης, θα υφίσταται ισχυρότερη έλξη.

Ένα ρολόι κοντά στον πυρήνα θα τρέχει πιο αργά από ό, τι ένα ρολόι τοποθετημένο στην επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι το υλικό που συνθέτει τον πυρήνα είναι στην πραγματικότητα νεότερο από το υλικό που συνθέτει τον φλοιό. Τέτοια παραδοξότητα θεωρείται εδώ και καιρό δεδομένη στη φυσική, όπως επίσης και ο βαθμός διαφοράς χρόνου που έθεσε ο Feynman κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Στην νέα μελέτη όμως, οι ερευνητές έκανε τα μαθηματικά για να ανακαλύψουν τον πραγματικό αριθμό της διαφοράς χρόνου. Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της ιστορίας των 4,5 δισεκατομμυρίων χρόνων της ηλικίας του πλανήτη μας, ο πυρήνας του πλανήτη μας είναι 2,5 χρόνια νεότερος από τον φλοιό λόγω της έλξης της βαρύτητας.

Τα ευρήματα της μελέτης χρησιμεύουν όχι μόνο ως παράδειγμα της επίδραση της βαρύτητας στον χρόνο, αλλά και των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν όταν οι επιστήμονες λαμβάνουν τα λόγια των διάσημων συναδέλφων τους τοι μετρητοίς μόνο και μόνο λόγω του κύρους τους. Κανείς δεν πρέπει να είναι πάνω από την επανεξέταση, το οποίο, πολλοί που γνώριζαν τον Feynman μπορούν να βεβαιώσουν ήταν μια από τις αρχές του.

Παραπομπές

U I Uggerhøj, R E Mikkelsen, J Faye. The young centre of the Earth. European Journal of Physics (2016). DOI: 10.1088/0143-0807/37/3/035602

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *