Εκπληκτικές ανακαλύψεις από το σκάφος New Horizons για τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του

15-152

Βουνά από πάγο και μία νέα καθαρή φωτογραφία του μεγαλύτερου φεγγαριού του Πλούτωνα, του Χάροντα, είναι μεταξύ των πολλών ανακαλύψεων που ανακοίνωσε η ομάδα πίσω από την αποστολή New Horizons της Nasa, μόλις μια ημέρα μετά το πέρασμα του διαστημικού σκάφους από τον πλανήτη-νάνο.

«Η αποστολή New Horizons που είχε σαν στόχο τον Πλούτωνα είναι μια αληθινή αποστολή εξερεύνησης καθότι μας δείχνει γιατί η βασική επιστημονική έρευνα είναι τόσο σημαντική», δήλωσε ο John Grunsfeld, αναπληρωτής διοικητής των επιστημονικών αποστολών της Nasa.

Μια νέα εικόνα της ισημερινής περιοχής κοντά στη βάση της περιοχής σε «σχήμα καρδιάς», δείχνει μια οροσειρά με κορυφές που προεξέχουν 3.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του Πλούτωνα.

Αυτή η οροσειρά στον Πλούτωνα πιθανόν να σχηματίστηκε λιγότερο από 100 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτό υποδηλώνει πως η περιοχή όπου φιλοξενεί αυτούς τους σχηματισμούς μπορεί να εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργή μέχρι σήμερα. «Αυτή είναι μία από τις νεότερες επιφάνειες που έχουμε δει ποτέ μέχρι σήμερα στο Ηλιακό μας σύστημα», δήλωσε ο Jeff Moore της Ομάδας Γεωλογίας, Γεωφυσικής και Απεικόνισης του New Horizons.

Το μεγαλύτερο από τα φεγγάρια του Πλούτωνα, ο Χάροντας

Το μεγαλύτερο από τα φεγγάρια του Πλούτωνα, ο Χάροντας

Σε αντίθεση με τα παγωμένα φεγγάρια των μεγάλων πλανητών, ο Πλούτωνας δεν μπορεί να θερμαίνεται από τη βαρυτική αλληλεπίδραση με ένα πολύ μεγαλύτερο πλανητικό σώμα. Κάποια άλλη διαδικασία πρέπει να παράγει το ορεινό τοπίο. «Αυτό μπορεί να μας κάνει να επανεξετάσουμε τις γεωλογικές δραστηριότητες σε πολλούς άλλους παγωμένους κόσμους», δήλωσε ο John Spencer του SwRI.

Παράλληλα με τις νέες εικόνες από τον Πλούτωνα, η νέα όψη του μεγαλύτερου φεγγαριού του πλανήτη-νάνου αποκαλύπτει μια νεανική και ποικίλη επιφάνεια. Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από την προφανή έλλειψη κρατήρων. Μια λωρίδα από βράχια και φαράγγια που εκτείνεται περίπου χίλια χιλιόμετρα υποδηλώνει εκτεταμένη διάρρηξη του φλοιού του Χάροντα, που είναι πιθανόν το αποτέλεσμα των εσωτερικών γεωλογικών διεργασιών. Η εικόνα επίσης δείχνει ένα φαράγγι το οποίο εκτιμάται ότι είναι επτά με εννέα χιλιόμετρα βαθύ.

Το σκάφος επίσης παρατήρησε επίσης τα μικρότερα μέλη του συστήματος του Πλούτωνα, το οποίο περιλαμβάνει τα τέσσερα άλλα φεγγάρια : Nix, Hydra, Styx και Kerberos.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *