Νέο φάρμακο για το διαβήτη δείχνει να είναι μια υποσχόμενη θεραπεία ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ

Ένα φάρμακο «τριπλού υποδοχέα» που δημιουργήθηκε αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Brain Research, στην οποία οι ερευνητές αναφέρουν ότι “έχει αντιστραφεί σημαντικά η απώλεια μνήμη σε ποντίκια”.

“Η νέα θεραπεία υπόσχεται σαφώς ότι θα εξελιχθεί σε μια νέα θεραπεία για χρόνιες νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ”.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει χρησιμοποιηθεί ένα φάρμακο τριπλού υποδοχέα το οποίο δρα με πολλούς τρόπους για να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τον εκφυλισμό.

Συνδυάζει το γλυκαγόνο-πεπτίδιο-1 (GLP-1), το εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτρόπο πολυπεπτίδιο (GIP) και το γλυκαγόνο, που είναι όλοι αυξητικοί παράγοντες.

“Χωρίς νέες θεραπείες σε σχεδόν 15 χρόνια, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου του Αλτσχάιμερ”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνήσουμε αν φάρμακα που αναπτύχθηκαν για να θεραπεύσουν άλλες παθήσεις μπορούν να ωφελήσουν τους ανθρώπους με τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Αυτή η προσέγγιση στην έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στη κατασκευή πολύ πιο γρήγορα των υποσχόμενων νέων φαρμάκων στους ανθρώπους που τα χρειάζονται”.

“Παρόλο που τα οφέλη από αυτά τα φάρμακα μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο σε ποντίκια, άλλες μελέτες με υπάρχοντα διαβητικά φάρμακα όπως η λιραγλουτίδη έχουν δείξει πραγματική πρόοδο σε άτομα με Αλτσχάιμερ, οπότε η περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του έργου είναι ζωτικής σημασίας”.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια APP / PS1, τα οποία είναι διαγονιδιακά ποντίκια που εκφράζουν ανθρώπινα μεταλλαγμένα γονίδια που προκαλούν την νόσο του Αλτσχάιμερ. Η θεραπεία δόθηκε σε ηλικιωμένα διαγονιδιακά ποντίκια στα προχωρημένα στάδια νευροεκφυλισμού.

Σε μια δοκιμή λαβύρινθου, η μάθηση και ο σχηματισμός μνήμης βελτιώθηκαν πολύ από το φάρμακο το οποίο επίσης αύξησε τα επίπεδα ενός παράγοντα ανάπτυξης εγκεφάλου που προστατεύει τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, μείωσε την ποσότητα πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη νόσο, μείωσε τόσο τη χρόνια φλεγμονή όσο και το οξειδωτικό στρες και επίσης επιβράδυνε τον ρυθμό απώλειας νευρικών κυττάρων.

“Αυτά τα πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτών των νέων φαρμάκων πολλαπλών υποδοχέων που αναπτύχθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 αλλά έδειξαν συνεπή νευροπροστατευτικά αποτελέσματα σε αρκετές μελέτες”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Οι κλινικές μελέτες με μια παλαιότερη έκδοση αυτού του τύπου φαρμάκου έδειξαν ήδη πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ ή με διαταραχές της διάθεσης”.

“Εδώ αποδεικνύουμε ότι ένα νέο φάρμακο τριπλού υποδοχέα δείχνει να είναι μια υποσχόμενη πιθανή θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά περαιτέρω δοκιμές δόσης-απόκρισης και άμεσες συγκρίσεις με άλλα φάρμακα πρέπει να διεξαχθούν προκειμένου να αξιολογηθεί εάν αυτό το νέο φάρμακο είναι ανώτερο από τα προηγούμενα”.

Παραπομπές

Jingjing Tai et al. Neuroprotective effects of a triple GLP-1/GIP/glucagon receptor agonist in the APP/PS1 transgenic mouse model of Alzheimer’s disease. Brain Research (2018). DOI: 10.1016/j.brainres.2017.10.012

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *