Νέες εκτιμήσεις από τη Nasa κάνουν λόγο για αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο

2331_greenland20150828-768px

Η Nasa δημοσίευσε νέες εκτιμήσεις αυτή την εβδομάδα, θεωρώντας ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί πιθανώς περίπου ένα μέτρο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, μια αύξηση που οδηγείται από το λιώσιμο των παγετώνων και των θερμών νερών.

«Με βάση τα όσα γνωρίζουμε σήμερα για το πώς ο ωκεανός διαστέλλεται καθώς θερμαίνεται και πως τα φύλλα πάγου και των παγετώνων προσθέτουν νερό στις θάλασσες, είμαστε αρκετά σίγουροι ότι θα έχουμε μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας τουλάχιστον ένα μέτρο και ίσως περισσότερο», δήλωσε ο Steve Nerem επικεφαλής της Sea Level Change Team. «Αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό θα συμβεί μέσα σε ένα αιώνα ή λίγο περισσότερο»

Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις της Nasa, από το 1992, η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά περίπου οκτώ εκατοστόμετρα.

Λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα της παρόδου του χρόνου, το ότι η Γη δεν είναι τέλεια σφαίρα και οι διάφορες παραλλαγές σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι η αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλο τον κόσμο. Σε ορισμένες περιοχές, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο των οκτώ εκατοστόμετρων, ανεβαίνοντας σχεδόν είκοσι δύο εκατοστόμετρα.

Για να βοηθήσει τους ανθρώπους πραγματικά να κατανοήσουν πως η αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας μπορεί να ποικίλλει σε όλο το κόσμο, η Nasa δημιούργησε το πιο πάνω σύντομο βίντεο, που δείχνει πως, ακόμη και αν υπάρχουν μερικές περιοχές όπου το επίπεδο της θάλασσας χαμηλώνει, στη συντριπτική πλειοψηφία του πλανήτη το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει.

Οι επιστήμονες της Nasa θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, χρησιμοποιώντας πολλούς δορυφόρους, πλοία, υποβρύχια καθώς και ένα πρόγραμμα με τον τίτλο Oceans Melting Greenland.

Παραπομπές

NASA zeroes in on ocean rise: How much? How soon?

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *