Νέα απολιθώματα μεταθέτουν την προέλευση του Homo sapiens κατά 115.000 χρόνια

Τα απολιθωμένα υπολείμματα τουλάχιστον πέντε ατόμων που ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Jebel Irhoud στο Μαρόκο, χρονολογήθηκαν στα 315.000 χρόνια, καθιστώντας τα τα παλαιότερα γνωστά απολιθώματα του ανατομικά σύγχρονου Homo sapiens.

Ο αρχαιολογικός χώρος Jebel Irhoud είναι γνωστός από τη δεκαετία του 1960 για τα ανθρώπινα απολιθώματα του και για τα τεχνουργήματα της Μέσης Λίθινης Εποχής, αλλά η γεωλογική ηλικία αυτών των απολιθωμάτων ήταν αβέβαιη.

Η νέα ανασκαφή αποκάλυψε 16 νέα απολιθώματα Homo sapiens μαζί με πέτρινα εργαλεία και οστά ζώων, τα οποία περιλαμβάνουν κρανία, δόντια και μακρά οστά τουλάχιστον πέντε ατόμων. Η τεχνική της θερμοφωταύγειας χρονολόγησης θερμαινόμενων πετρωμάτων έδωσε μια ηλικία περίπου 315.000 ετών.

“Τα απολιθώματα αποκάλυψαν μια πολύπλοκη εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας που πιθανόν αφορούσε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο”, αναφέρουν οι ερευνητές σε δυο ξεχωριστές μελέτες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

“Τα κρανιά των σύγχρονων ανθρώπων που ζουν σήμερα χαρακτηρίζονται από ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών που μας διακρίνουν από τους απολιθωμένους συγγενείς και τους προγόνους μας. Ένα μικρό πρόσωπο και σφαιροειδές κρανίο. Τα απολιθώματα από τον αρχαιολογικό χώρο Jebel Irhoud, παρουσιάζουν ένα πρόσωπο και δόντια σύγχρονης εμφάνισης και μια μεγάλη αλλά πιο αρχαϊκή μορφή κρανίου”.

Προηγουμένως, τα παλαιότερα απολιθώματα του Homo sapiens ήταν γνωστά από την τοποθεσία Omo Kibish, στην Αιθιοπία, που χρονολογείται πριν από 195.000 χρόνια. Στη τοποθεσία Herto, επίσης στην Αιθιοπία, τα απολιθώματα του Homo sapiens χρονολογούνται πριν από 160.000 χρόνια.

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι ερευνητές πίστευαν ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν σήμερα προέρχονται από ένα πληθυσμό που ζούσε στην Ανατολική Αφρική περίπου 200.000 χρόνια πριν.

“Συνηθίζαμε να πιστεύουμε ότι υπήρχε ένα λίκνο της ανθρωπότητας πριν από 200.000 χρόνια στην ανατολική Αφρική, αλλά τα νέα στοιχεία μας αποκαλύπτουν ότι ο Homo sapiens εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο πριν από περίπου 300.000 χρόνια”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Πολύ πριν από τη διασπορά του Homo sapiens εκτός Αφρικής, υπήρξε διασπορά στην Αφρική. Αν κοιτάξουμε την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80, θεωρήθηκε ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε στην Αφρική και λίγο μετά μετανάστευσε στην Ευρώπη σε περίπου 40.000 χρόνια”.

“Στη δεκαετία του 1980 είχαμε τα πρώτα απολιθώματα των ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων στο Ισραήλ ηλικίας περίπου 100.000 χρόνων. Στη δεκαετία του 1990 υπήρχαν λίγες τοποθεσίες που εντοπίστηκαν στην Αιθιοπία οι οποίες μετέθεσαν την ιστορία του ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου στα 200.000 πριν, και τώρα με αυτά τα ευρήματα η προέλευση των σύγχρονων ανθρώπων ωθείται περαιτέρω προς τα πίσω, στα 300.000 χρόνια”.

Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης τι ήταν στο μενού για τους παλαιότερους γνωστούς προγόνους του Homo sapiens πριν από 300.000 χρόνια. Άφθονο κρέας γαζέλας, με περιστασιακό κρέας ζέβρας και ίσως εποχιακό αυγό στρουθοκάμηλου. Οι ερευνητές ανέλυσαν εκατοντάδες απολιθωμένα οστά και κελύφη, ταυτοποιώντας 472 από αυτά σε είδη, καταγράφοντας επίσης σημεία κοπής και σπασίματος που δείχνουν ποια ήταν τροφή για τον άνθρωπο.

Τα περισσότερα από τα οστά των ζώων προέρχονταν από γαζέλες. Μεταξύ των άλλων οι ερευνητές αναγνώρισαν ζέβρες, βουβάλια, χοίρους, λαγούς, χελώνες, μαλάκια γλυκού νερού, φίδια και κοχύλια αυγών στρουθοκάμηλου.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι Μέση Λίθινη Εποχή, ξεκίνησε μόλις πριν από 300.000 χρόνια και ότι σημαντικές αλλαγές στη σύγχρονη ανθρώπινη βιολογία και συμπεριφορά συνέβαιναν παράλληλα σε όλη σχεδόν την Αφρική τότε.

Παραπομπές

Jean-Jacques Hublin et al. New fossils from Jebel Irhoud, Morocco and the pan-African origin of Homo sapiens. Nature (2017). DOI: 10.1038/nature22336

Daniel Richter et al. The age of the hominin fossils from Jebel Irhoud, Morocco, and the origins of the Middle Stone Age. Nature (2017). DOI: 10.1038/nature22335

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *