Ένα νέο είδος βατράχου μπορεί να αλλάζει το σχήμα του δέρματος του

88761_web_0

Σε μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Zoological Journal της Linnean Society, οι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του P.mutabilis και της περίεργης συνήθειας του να αλλάζει την υφή του δέρματος του.

Ο μικρός βάτραχος, όχι πιο μεγάλος από ένα νύχι, καμουφλάρεται ανάμεσα στα βρύα κάνοντας το δέρμα του τραχύ και ακανθώδες, όπως το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει στα βουνά των Άνδεων στον Ισημερινό. Ο μηχανισμός μέσω του οποίο ο βάτραχος κάνει αυτή τη αλλαγή είναι ακόμα άγνωστος. Μόλις τοποθετηθεί όμως σε ένα περιβάλλον με ομαλά φόντα, όπως π.χ το άσπρο σκηνικό που χρησιμοποιήται για φωτογράφιση, ο βάτραχος επιστρέφει στην προηγούμενή του κατάσταση του ομαλού δέρματος. Η όλη διαδικασία μεταμόρφωσης διαρκεί περίπου τρία λεπτά.

“Τα αγκάθια και ο χρωματισμός στο δέρμα τους, τους βοηθάει να αναμειγνύονται με το περιβάλλον , κάνοντας πολύ δύσκολο την εύρεσή τους”, δήλωσε η ερευνήτρια Katharine Krynak. “Αλλά αν αυτή η υφή τους βοηθάει πραγματικά να ξεφεύγουν απο θηρευτές μένει να δοκιμαστεί”.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι ορισμένα απο τα μεγαλύτερα ξαδέλφια του βατράζου, τα ήδη ανκαλυφθέντα sobetes Prismantis, έχουν την ίδια ικανότητα να αλλάζουν την υφή τους δέρματός τους , κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί πρίν.

Πηγή

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *