Νέα υπόθεση για την προέλευση των χερσαίων σπονδυλωτών, προτείνεται σε μια νέα μελέτη

Ήταν η δύναμη των ματιών, και όχι των άκρων, που οδήγησαν τους πρώτους αρχαίους υδρόβιους προγόνους μας να κάνουν το άλμα από το νερό προς την ξηρά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές στη νέα τους μελέτη, αναφέρουν ότι μελέτησαν το αρχείο των απολιθωμάτων και ανακάλυψαν ότι τα μάτια σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε μέγεθος πριν, και όχι μετά την μετάβαση από το νερό προς την ξηρά. Ο τριπλασιασμός αυτός συνέπεσε με μια αλλαγή στη θέση των ματιών, από την πλευρά του κεφαλιού στην κορυφή.

Η διευρυμένη αυτή οπτική ικανότητα, η όραση μέσω του αέρα δηλαδή, μπορεί να έχει οδηγήσει τελικά σε μεγαλύτερο εγκέφαλο στα πρώιμα χερσαία σπονδυλωτά και να τους παρείχε την ικανότητα να σχεδιάζουν και όχι απλώς να αντιδρούν, όπως κάνουν τα ψάρια.

«Γιατί καταλήξαμε στη ξηρά 385 εκατομμύρια χρόνια πριν κατά την Δεβόνια περίοδο; Είμαστε οι πρώτοι που πιστεύουμε ότι η όραση μπορεί να έχει κάτι να κάνει με αυτό», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Βρήκαμε μια τεράστια αύξηση της οπτικής ικανότητας στα σπονδυλωτά λίγο πριν από τη μετάβαση από το νερό προς την ξηρά».

«Η υπόθεσή μας είναι ότι ίσως έβλεπαν μια ανεκμετάλλευτη αφθονία τροφής στη ξηρά (Μιλιπίδες, Σαραντοποδαρούσες, αράχνες και άλλα), κάτι που οδήγησε την εξέλιξη να καταλήξει στα άκρα από τα πτερύγια. Τα ασπόνδυλα μετέβησαν στη ξηρά 50 εκατομμύρια χρόνια πριν οι σπονδυλωτοί μας πρόγονοι έκαναν αυτή τη μετάβαση».

Η διεύρυνση των ματιών είναι σημαντική. Απλά τοποθετώντας τα μάτια πάνω από την ίσαλο γραμμή, τα ψάρια θα μπορούσαν να δουν 70 φορές πιο μακριά στον αέρα από ότι στο νερό. Με τον τριπλασιασμό του μεγέθους των ματιών, ο οπτικά ελεγχόμενος χώρος του ζώου αυξήθηκε κατακόρυφα. Αυτό συνέβηκε εκατομμύρια χρόνια πριν να υπήρχε πλήρως χερσαία ζωή.

« Τα μεγάλα μάτια είναι σχεδόν άχρηστα στο νερό, γιατί η όραση περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τι βρίσκεται μπροστά από το ζώο», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

«Αλλά το μεγαλύτερο μέγεθος των ματιών είναι ιδιαίτερα πολύτιμο κατά την όραση μέσω του αέρα. Στην εξέλιξη, όλα σχεδόν είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών. Αξίζει τον κόπο η μεταβολική πίεση για την μεγέθυνση των ματιών; Ποιο είναι το νόημα; Εμείς θεωρούμε ότι το νόημα ήταν ότι τα ζώα αυτά έπρεπε να είναι σε θέση να αναζητούν θήραμα στη ξηρά».

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησε 59 δείγματα απολιθωμάτων που καλύπτουν το χρονικό διάστημα πριν από τη μετάβαση νερού-ξηράς, κατά τη διάρκεια της μετάβασης, καθώς και μετά τη μετάβαση.

Παραπομπές

Malcolm A. MacIver et al. Massive increase in visual range preceded the origin of terrestrial vertebrates.Proceedings of the National Academy of Sciences (2017). DOI: 10.1073/pnas.1615563114

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *