Νέα μαθηματική μέθοδος αποκαλύπτει τη γεωμετρική δομή της νευρωνικής δραστηριότητας του εγκεφάλου

B0004165 Neurons in the brain - illustration Credit: Benedict Campbell. Wellcome Images images@wellcome.ac.uk http://images.wellcome.ac.uk Illustration of a network of nerve cells in the brain. They are covered with grid lines suggesting futuristic analysis and measurement. Published: - Copyrighted work available under Creative Commons by-nc-nd 2.0 UK, see http://images.wellcome.ac.uk/indexplus/page/Prices.html

Μία πρόσφατα αναπτυγμένη μαθηματική μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει τη γεωμετρική δομή της νευρωνικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Στο παρελθόν προκειμένου να κατανοηθεί αυτή η δομή, οι επιστήμονες έπρεπε να συσχετίσουν μια νευρωνική δραστηριότητα με κάποιο συγκεκριμένο εξωτερικό ερέθισμα.

Η νέα αυτή μέθοδος είναι η πρώτη που είναι σε θέση να αποκαλύψει αυτή τη δομή χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει τα εξωτερικά ερεθίσματα εκ των προτέρων. Η μέθοδος αυτή που περιγράφεται στη μελέτη που θα δημοσιεύθει στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξερευνήσουν την οργανωτική δομή των νευρώνων, χωρίς να γνωρίζουν την λειτουργία τους εκ των προτέρων.

Η μέθοδος που ονομάζεται clique topology, αναπτύχθηκε από μία διεπιστημονική ομάδα ερευνητών των πανεπιστημίων Penn, της Πενσυλβάνιας, της Νεμπράσκα-Λίνκολν και του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes.  Οι ερευνητές αναφέρουν στην μελέτη τους ότι έχουν υιοθετήσει προσεγγίσεις από τον τομέα της αλγεβρικής τοπολογίας, που στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο στον τομέα των καθαρών μαθηματικών και τους έχουν εφαρμόσει σε πειραματικά δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητα των νευρωνικών κυττάρων.

Παραπομπές

Penn State Science

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *