Νέα μέθοδος μπορεί να διπλασιάσει την ικανότητα αποστολής δεδομένων μέσω οπτικών ινών (Fiber Optics)

fiber optic

Μία νέα προσέγγιση για τη μετάδοση δεδομένων, θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει την ποσότητα των δεδομένων που οι οπτικές ίνες (fiber optics) μπορούν να μεταφέρουν, αναφέρουν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Οι ερευνητές αναφέρουν στην εργασία τους, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Science, πως «η νέα αυτή προσέγγιση θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την παρούσα κυκλοφορία δεδομένων μέσω οπτικών ινών».

Τα σήματα δεδομένων τα οποία ταξιδεύουν ως παλμοί laser μέσω μίας οπτικής ίνας είναι ευάλωτα σε οπτικές στρεβλώσεις που προκύπτουν από τη παρεμβολή μεταξύ πολλαπλών σημάτων από διαφορετικά μήκη κύματος που ταξιδεύουν στην ίδια οπτική ίνα.

Αυτές οι μη γραμμικές αλληλεπιδράσεις κυμάτων, προκαλούν την υποβάθμιση των δεδομένων κατά τη μετάδοση τους σε μεγάλες αποστάσεις, αν δεν διορθωθούν πρώτα ανά τακτά σημεία καθ’όλη τη διαδρομή της οπτικής ίνας με τη μετατροπή τους σε ηλεκτρικά σήματα και την ανάλυση τους σε υπολογιστή όπου στη συνέχεια μετατρέπονται και πάλι σε οπτικά σήματα για τη παραπέρα μετάδοσή τους. Η διαδικασία αυτή όχι μόνο επιβραδύνει την κυκλοφορία των δεδομένων αλλά αντιπροσωπεύει και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους για τη δημιουργία νέων υποδομών οπτικών δικτύων.

Τώρα οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, αναφέρουν πως ανακάλυψαν ένα εύκολο τρόπο για να απαλλαγούμε από αυτές τις στρεβλώσεις, μειώνοντας σημαντικά την ανάγκη για συνεχή και ακριβή ανόρθωση του οπτικού σήματος. Η ερευνητική ομάδα σημειώνει στην εργασία της πως μπορεί με τη νέα αυτή προσέγγιση να αυξήσει από δύο μέχρι τέσσερεις φορές είτε την ποσότητα των δεδομένων που μία οπτική ίνα μπορεί να μεταφέρει είτε την απόσταση που τα δεδομένα θα ταξιδέψουν μέχρι να χρειαστεί η ανόρθωσή τους.

Τα laser που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση σημάτων μέσω οπτικών ινών συνήθως έχουν διαφορετικά μήκη κύματος καθώς μεταδίδονται. Αυτές οι παραλλαγές είναι συνήθως τυχαίες, και ο «θόρυβος» που προστίθεται στη ροή των δεδομένων, καθιστά σχεδόν αδύνατο να απομονωθούν εντελώς και να φιλτραριστούν οι στρεβλώσεις που προκύπτουν από μη γραμμικές αλληλεπιδράσεις των κυμάτων. Αντ’ αυτού οι ερευνητές προτείνουν αυτές οι διακυμάνσεις στα μήκη κύματος των laser να γίνουν προβλέψιμες και όχι τυχαίες.

Ενώ τα διάφορα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα συνήθως χρησιμοποιούν διάφορα laser για να δημιουργούν τα διαφορετικά μήκη κύματος που ταξιδεύουν μέσω της οπτικής ίνας, οι ερευνητές μετέτρεψαν το φως από ένα laser ενός μήκους κύματος σε παλμούς πολλών διαφορετικών μηκών κύματος. Πειράματα με οπτικές ίνες πάνω από χίλια μέτρα έδειξαν ότι, όταν η κύρια ακτίνα laser διακυμάνθηκε σε μήκη κύματος, οι παλμοί αυτοί άλλαζαν αναλόγως καθιστώντας αυτές τις διακυμάνσεις προβλέψιμες. Αυτό με τη σειρά του έκανε το φιλτράρισμα των στρεβλώσεων από μη γραμμικές αλληλεπιδράσεις κυμάτων πιο εύκολη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *