Νέα έρευνα ίσως απαντήσει γιατί η ύλη επικράτησε της αντιύλης στις απαρχές του σύμπαντος

Καόνιο

Μια διεθνής ομάδα φυσικών, έχει δημοσιεύσει μια πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο arXiv.org, για τη διάσπαση των υποατομικών σωματιδίων που ονομάζονται καόνια, η οποία θα μπορούσε οδηγήσει στην κατανόηση του πως η ύλη επικράτησε της αντιύλης κατά το σχηματισμό του σύμπαντος.

Οι ερευνητές περιγράφουν στην έρευνα τους την εκπόνηση του πρώτου θεωρητικού υπολογισμού για το πώς η συμπεριφορά των καονίων διαφέρει όταν η ύλη αντιμετατίθεται με αντιύλη. Ο υπολογισμός των διασπάσεων των καονίων διεξήχθη σε υπερυπολογιστές.

Γιατί όμως αυτός ο υπολογισμός είναι σημαντικός;

Ο ρυθμός με τον οποίο γίνεται η διάσπαση των καονίων, δείχνει ότι παρά το ότι η ύλη και η αντιύλη είναι πανομοιότυπες, υπάρχει εντούτοις μια ασσυμετρία μεταξύ τους. Αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση του σύμπαντος, καθότι είναι σήμερα αποδεκτό ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε με ίσα μέρη ύλης και αντιύλης, και προκειμένου η ύλη να υπερκεράσει την αντιύλη, τα δυο σύνολα των σωματιδίων θα πρέπει να είχαν διαφορετική συμπεριφορά. Ωστόσο αυτή η διαφορά θα πρέπει να ήταν αρκετά μικρή.

Προηγούμενη έρευνα που χρονολογείται από το 1964, έδειξε πρώτη ότι η ύλη και η αντιύλη είναι ασύμμετρες, μια έννοια που είναι γνωστή ως έμμεση παραβίαση CP. Μετέπειτα έρευνες που χρονολογούνται από το 2000, αποκάλυψαν την άμεση παραβίαση CP, ένα μικροσκοπικό φαινόμενο που επηρεάζει μόνο λίγες διασπάσεις σωματιδίων ανά εκατομμύριο. Τώρα η νέα αυτή έρευνα έχει κάνει πιο ακριβείς υπολογισμούς, καθιστώντας την πρώτη θεωρητική και όχι πειραματική πρόβλεψη του είδους της.

Επί του παρόντος, τα πειραματικά αποτελέσματα είναι συνεπή με την θεωρητικό υπολογισμό. Αλλά τώρα που ο δρόμος έχει ανοίξει για ακόμα πιο ακριβείς υπολογισμούς, αναμένεται ότι τα πειραματικά αποτελέσματα μπορεί να μην είναι σύμφωνα με την θεωρητική πρόβλεψη, πράγμα που σημαίνει ότι ένας νέος μηχανισμός πρέπει να είναι υπεύθυνος για την επικράτηση της ύλης έναντι της αντιύλης.

Παραπομπές

Η μελέτη – Standard-model prediction for direct CP violation in K→ππ decay

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *