Νέα έρευνα δείχνει γιατί οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους

cat-6

Οι κατοικίδιες γάτες δεν βλέπουν γενικά τους ιδιοκτήτες τους ως το επίκεντρο της ασφάλειας τους, κατά τον ίδιο τρόπο που τα σκυλιά βλέπουν τους ιδιοκτήτες τους σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Η μελέτη η οποία διενεργήθηκε από ειδικούς της συμπεριφοράς των ζώων στο πανεπιστήμιο του Λίνκολν, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει ότι, ενώ τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τους ιδιοκτήτες τους ως μια ασφαλή βάση, η σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τις γάτες φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετική.

Ενώ αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι οι γάτες είναι πιο κοινωνικές από ότι παραδοσιακά πιστεύεται, αυτή η τελευταία έρευνα δείχνει ότι οι ενήλικες γάτες φαίνεται να είναι πιο αυτόνομες, ακόμα και στις κοινωνικές τους σχέσεις, και δεν εξαρτώνται απαραίτητα από τους άλλους για να τους παρέχουν μια αίσθηση προστασίας.

«Η κατοικίδια γάτα έχει περάσει πρόσφατα το σκυλί ως το πιο δημοφιλές ζώο συντροφιάς στην Ευρώπη, με πολλούς να βλέπουν την γάτα ως ένα ιδανικό κατοικίδιο ζώο για ιδιοκτήτες που εργάζονται πολλές ώρες. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι μερικές γάτες εμφανίζουν σημάδια του άγχους αποχωρισμού, όταν αφεθούν μόνες τους από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά τα αποτελέσματα της νέας αυτής μελέτης δείχνουν ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ανεξάρτητες. Φαίνεται πως ό, τι ερμηνεύουμε ως άγχος αποχωρισμού μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδι απογοήτευσης», δήλωσε ο Daniel Mills, καθηγητής της κτηνιατρικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Σχολής Επιστημών Ζωής του Λίνκολν και επικεφαλής της έρευνας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι, ενώ οι γάτες μπορεί να προτιμούν να αλληλεπιδρούν με τον ιδιοκτήτη τους, δεν στηρίζονται σε αυτούς για τις καθησυχάσουν όταν βρεθούν σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό είναι λόγω της φύσης του είδους, ως ένας ανεξάρτητος και μοναχικός κυνηγός.

Παραπομπές

Η μελέτη – Domestic Cats (Felis silvestris catus) Do Not Show Signs of Secure Attachment to Their Owners

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *