Νέα μελέτη καταδεικνύει την ανάγκη επανεξέτασης της διαδικασίας ανάπτυξης αντιβιοτικών

petri_glove_1170-770x460

Τα βακτήρια είναι πολύ «πανούργοι» οργανισμοί. Πάρτε για παράδειγμα τη σαλμονέλα, η οποία θανατώνεται από αντιβιοτικά σε εργαστηριακές δοκιμές, αλλά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ανθεκτική στο σώμα.

Είναι ένα παράδειγμα του τι ο Michael Mahan του πανεπιστημίου της Santa Barbara στις ΗΠΑ, ονομάζει ως στρατηγική Δούρειου Ίππου. Προσδιοριζόμενη μέσω μια νέας έρευνας που διεξήχθη από τον Michael Mahan και τους συνεργάτες του, και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό EBioMedicine, η στρατηγική αυτή μπορεί να εξηγήσει γιατί τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά σε ορισμένους ασθενείς, παρά τις εργαστηριακές εξετάσεις που προβλέπουν διαφορετικά.

«Δεν είμαστε τρυβλία πέτρι (petri dish), και πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα αντιβιοτικά αναπτύσσονται, δοκιμάζονται και χορηγούνται», δήλωσε ο καθηγητής Mahan.

Οι τρέχουσες μέθοδοι για τον έλεγχο αντοχής στα αντιβιοτικά δεν αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά και ποικίλα περιβάλλοντα των σωμάτων, όπου τα βακτήρια δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν. Ο Mahan σημειώνει ότι η διαφορά αυτή μπορεί να καταστήσει τις δοκιμές ευαισθησίας των αντιβιοτικών ανακριβείς.

«Η χορήγηση του λάθους αντιβιοτικού μπορεί όχι μόνο να αποτύχει να διώξει τη μόλυνση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει την τέλεια διαδικασία για την εμφάνιση βακτηρίων με υψηλές αντοχές στους ασθενείς», δήλωσε ο Mahan. «Ακόμα και στα πιο προηγμένα μας νοσοκομεία, οι υψηλές δόσεις των αντιβιοτικών που δίνονται στους ασθενείς με λοιμώξεις χωρίς να υπάρχει προηγούμενη γνώση σχετικά με το περιβάλλον του σώματος των ασθενών, μπορεί να καταστήσει τα βακτήρια εγγενώς ανθεκτικά στα ίδια τα αντιβιοτικά που χορηγήθηκαν».

Η έρευνα του Mahan καταδεικνύει δυο σημαντικά σημεία : Τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά μόνο σε ορισμένα αντιβιοτικά, και αναπτύσσουν αυτόν τον μηχανισμό άμυνας μόνο σε ορισμένες περιοχές του σώματος.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ένας ασθενής δεν ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη χορήγηση αντιβιοτικών, όπου οι εργαστηριακές αναλύσεις έχουν δείξει ότι έπρεπε να είναι αποτελεσματική η χορήγηση των αντιβιοτικών αυτών, αντί να αυξηθεί η δόση ή διάρκεια της θεραπείας, μια δυνητικά πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή είναι απλά να συνταγογραφηθεί ένα άλλο φάρμακο.

715px-SalmonellaNIAID

Ένα μικρογράφημα σάρωσης ηλεκτρονίων δείχνει το βακτήριο της Salmonella Typhimurium (κόκκινο) να εισβάλλει σε καλλιεργημένα ανθρώπινα κύτταρα

Ο Mahan και οι συνεργάτες του αρχικά εργάστηκαν με τη σαλμονέλα, ένα βακτήριο που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στα έντερα και το στομάχι. Τα βακτήρια της σαλμονέλας κατοικούν εντός των λευκών αιμοσφαιρίων, τα ίδια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που εμπλέκεται στη προστασία του οργανισμού κατά των μολυσματικών ασθενειών. Όταν οι ερευνητές μιμήθηκαν αυτό το ενδοκυτταρικό περιβάλλον στο εργαστήριο, τα βακτήρια έγιναν ιδιαίτερα ανθεκτικά σε ορισμένα αντιβιοτικά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δοκίμασαν το Yersinia, ένα βακτήριο που προκαλεί τις ίδιες περίπου ασθένειες με τη σαλμονέλα, αλλά ζει εκτός των κυττάρων του ξενιστή στο έντερο. Όταν οι ερευνητές μιμήθηκαν αυτό το εξωκυτταρικό περιβάλλον του εντέρου, αυτό το βακτηρίδιο έγινε επίσης ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ορισμένα αντιβιοτικά. Αυτά τα δυο παραδείγματα δείχνουν ότι η διαδικασία της αντίστασης μπορεί να είναι κοινή σε πολλούς διαφορετικούς τύπους βακτηρίων.

«Η έρευνα αυτή μας δείχνει την ανάγκη για ζωικά μοντέλα, τα οποία πρέπει να ενσωματωθούν νωρίς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης των αντιβιοτικών και την ενσωμάτωση τους στις εργαστηριακές δοκιμές όπου θα είναι δυνατόν να μιμούνται τα συγκεκριμένα βιοχημικά περιβάλλοντα που προκαλούν την αντίσταση των βακτηρίων στο σώμα», δήλωσε ο Mahan. «Αν αυτά τα πρόσθετα χαρακτηριστικά προστεθούν στην διαδικασία εξέλιξης των αντιβιοτικών, θα παίρναμε μια πιο ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει όταν ένας ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία με ένα συγκεκριμένο φάρμακο».

Παραπομπές

Η μελέτη – Host-dependent Induction of Transient Antibiotic Resistance: A Prelude to Treatment Failure 

Πηγή

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *