Νέα μελέτη από τη NASA δείχνει ότι υπάρχει περισσότερη συσσώρευση πάγου σε σχέση με τις απώλειες στην Ανταρκτική

706324main_antarctica20121112-full_full

Μια νέα μελέτη της NASA αναφέρει ότι η αύξηση συσσώρευσης του χιονιού στην Ανταρκτική που ξεκίνησε πριν από 10,000 χρόνια προσθέτει σήμερα αρκετό πάγο στην ήπειρο, κάτι το οποίο αντισταθμίζει τις αυξημένες απώλειες από την μείωση των παγετώνων της.

Η νέα αυτή μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Glaciology αμφισβητεί τα συμπεράσματα άλλων μελετών, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης του 2013 της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία αναφέρει ότι η Ανταρκτική χάνει τον πάγο της.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής παρουσίασε αύξηση κατά 112 δισεκατομμύρια τόνους από το 1992 μέχρι το 2001. Αυτό όμως μειώθηκε στους 82 δισεκατομμύρια τόνους πάγου μεταξύ του 2003 και του 2008.

Οι ερευνητές υπολογίζουν πόσο ο πάγος αυξάνεται ή συρρικνώνεται από τις αλλαγές στο ύψος της επιφάνειας που μετρούνται από δορυφορικούς μετρητές υψομέτρου. Σε περιοχές όπου το ύψος των νέων χιονοπτώσεων που συσσωρεύεται σε ένα στρώμα πάγου δεν είναι ίσο με τον πάγο που ρέει προς τα κάτω και προς τον ωκεανό, το ύψος των παγετώνων αλλάζει και η μάζα τους αυξάνεται ή μειώνεται.

Αλλά θα μπορούσαν μερικές δεκαετίες μόνο για την αντιστροφή αυτή της αύξησης στην Ανταρκτική, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη. «Αν οι απώλειες της Ανταρκτικής Χερσονήσου και τμημάτων της Δυτικής Ανταρκτικής συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι απώλειες θα καλύψουν τη διαφορά σε 20 με 30 χρόνια, έτσι ώστε δεν θα υπάρχει αρκετή αύξηση της χιονόπτωσης για να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες», προσθέτουν οι ερευνητές.

Η μελέτη ανέλυσε τις αλλαγές στα στρώματα πάγου της Ανταρκτικής χρησιμοποιώντας όργανα μέτρηση υψομέτρων με τη χρήση ραντάρ, που βρίσκονται σε δύο δορυφόρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), από το 1992 μέχρι το 2001 και ενός μετρητή υψομέτρου με τη χρήση λέιζερ, που βρίσκεται στον δορυφόρο της NASA Ice, Cloud, and land Elevation Satellite (ICESat) από το 2003 μέχρι το 2008.

Παραπομπές

Η μελέτη – Mass gains of the Antarctic ice sheet exceed losses

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *