Νέα μελέτη αποδίδει ενδείξεις σε πιθανό λίκνο της ζωής στον πλανήτη Άρη

Η ανακάλυψη στοιχείων για αρχαίες υδροθερμικές αναβλύσεις στο πυθμένα αρχαίας θάλασσας στον πλανήτη Άρη, προσδιορίζει μια περιοχή στον πλανήτη που μπορεί να προσφέρει ενδείξεις σχετικά με την προέλευση της ζωής στη Γη.

Μια πρόσφατη διεθνής μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, εξετάζει τις παρατηρήσεις του Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA για μαζικές αποθέσεις σε μια λεκάνη του νότιου Άρη.

Οι ερευνητές ερμηνεύουν τα στοιχεία ως απόδειξη ότι αυτές οι αποθέσεις σχηματίστηκαν από θερμαινόμενο νερό από ένα ηφαιστειακά ενεργό τμήμα του φλοιού του πλανήτη, το οποίο εκχυνόταν στον πυθμένα μιας μεγάλης θάλασσας εκατομμύρια χρόνια πριν.

“Ακόμη και αν δεν βρούμε ποτέ στοιχεία ότι υπάρχει ζωή στον Άρη, αυτός η λεκάνη μπορεί να μας πει για το είδος του περιβάλλοντος όπου η ζωή μπορεί να έχει αρχίσει στη Γη”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Η ηφαιστειακή δραστηριότητα σε συνδυασμό με το νερό, παρείχε συνθήκες που πιθανότατα ήταν παρόμοιες με τις συνθήκες που υπήρχαν στη Γη περίπου την ίδια εποχή – όταν η πρώιμη ζωή εξελίχθηκε εδώ”.

Ο Άρης σήμερα δεν έχει ούτε υγρό νερό, ούτε ηφαιστειακή δραστηριότητα. Οι ερευνητές εκτιμούν μια ηλικία περίπου 3,7 δισεκατομμυρίων ετών για τις αποθέσεις του Άρη που αποδίδονται στην υδροθερμική δραστηριότητα των θαλασσών. Υποθαλάσσιες υδροθερμικές συνθήκες στη Γη περίπου την ίδια εποχή, είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για το πού και πότε άρχισε η ζωή στη Γη.

Η Γη εξακολουθεί να έχει τέτοιες συνθήκες, όπου πολλές μορφές ζωής ευδοκιμούν στη χημική ενέργεια που εξάγεται από πετρώματα, χωρίς ηλιακό φως. Αλλά λόγω του ενεργού φλοιού της Γης, ο πλανήτης μας κρατά ελάχιστα άμεσα γεωλογικά στοιχεία που σώζονται από τη στιγμή που άρχισε η ζωή.

Η πιθανότητα υποθαλάσσιας υδροθερμικής δραστηριότητας μέσα σε παγωμένα φεγγάρια, όπως η Ευρώπη στον Δία και ο Εγγέλαδος στον Κρόνο, τροφοδοτεί το ενδιαφέρον ως προορισμούς στην αναζήτηση ζωής έξω από τον πλανήτη μας.

Οι παρατηρήσεις του συμπαγούς φασματόμετρου ανασκόπησης του MRO για τον Άρη (CRISM) παρείχαν τα στοιχεία για την ανίχνευση ορυκτών σε τεράστιες αποθέσεις εντός της λεκάνης του Eridania του Άρη, η οποία βρίσκεται σε μια περιοχή με τον πιο εκτεθειμένο αρχαίο φλοιό του Κόκκινου Πλανήτη.

“Αυτή η λεκάνη μας δίνει μια συναρπαστική ιστορία για μια βαθιά, μακρόβια θάλασσα και ένα υδροθερμικό περιβάλλον βαθιάς θάλασσας”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Είναι υποδειγματικό για τα υδροθερμικά περιβάλλοντα των θαλασσών εδώ στη Γη, παρόμοια με περιβάλλοντα όπου η ζωή μπορεί να βρεθεί σε άλλους κόσμους – ζωή που δεν χρειάζεται ωραία ατμόσφαιρα ή εύκρατη επιφάνεια, αλλά μόνο πετρώματα, θερμότητα και νερό”.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αρχαία θάλασσα της Eridania είχε περίπου 210.000 κυβικά χιλιόμετρα νερό. Αυτή είναι ίση με την ποσότητα του νερού όλων των λιμνών και θαλασσών του Άρη μαζί.

Ο συνδυασμός των ορυκτών που προσδιορίστηκαν από τα δεδομένα του φασματόμετρου, όπως η σερπεντίνη, ο τάλκης και το ανθρακικό άλας, καθώς και το σχήμα και η υφή των πυκνών στρωμάτων στρώματος του πετρώματος, οδήγησαν στην αναγνώριση πιθανών υδροθερμικών εναποθέσεων.

Η περιοχή έχει ροές λάβας οι οποίες χρονολογούνται έπειτα από την εξαφάνιση της θάλασσας. Οι ερευνητές το επικαλούνται ως απόδειξη ότι πρόκειται για μια περιοχή του φλοιού του Άρη με ηφαιστειακή ευαισθησία, η οποία θα μπορούσε επίσης να είχε αποτελέσματα νωρίτερα, όταν η θάλασσα ήταν παρούσα.

Παραπομπές

Joseph R. Michalski et al. Ancient hydrothermal seafloor deposits in Eridania basin on Mars. Nature Communications (2017). DOI: 10.1038/ncomms15978

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *