Νέα μελέτη παρέχει νέα δεδομένα για τη μελέτη των διαβητικών επιπλοκών

Διαβητική νευρωπάθεια

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αναφέρει σε μια νέα μελέτη η οποία έχει δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology, ότι  έχει βρει έναν αισθητήρα για τα αντιδραστικά μόρια που συνδέονται με επιπλοκές του διαβήτη.

Η νέα μελέτη, που βασίστηκε πάνω στο νηματώδες σκουλήκι Caenorhabditis elegans, παρέχει νέα κατανόηση για τους ασθενείς που πάσχουν από βλάβη των νεύρων που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Οι ερευνητές, εντόπισαν δύο φυσικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρώματος άλφα-λιποϊκό οξύ, οι οποίες εμπόδισαν την βλάβη των νεύρων στο νηματώδες σκουλήκι Caenorhabditis elegans, το οποίο βιώνει μια παρόμοια υπερευαισθησία στην αφή, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβητική νευροπάθεια. Οι ενώσεις στην ουσία θεράπευσαν το σκουλήκι από την πάθηση.

“Έχουμε τώρα ένα καλό μοντέλο και ένα νέο μονοπάτι που μας επιτρέπει να μελετήσουμε πολλές από τις επιπλοκές του διαβήτη”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Έχουμε επίσης νέες ενώσεις που επιβραδύνουν τη συσσώρευση αυτών των τοξικών μορίων και οι οποίες δείχνουν ότι είναι ικανές να προσφέρουν ανακούφιση σε μια πολύ οδυνηρή κατάσταση”.

Το Άλφα-λιποϊκό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται φυσιολογικά σε όργανα όπως το ήπαρ και τους νεφρούς, καθώς και σε ζυμομύκητες, το σπανάκι και το μπρόκολο. Είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπλήρωμα. Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι αυτή η ένωση βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η άλλη ένωση που αναφέρεται στην μελέτη είναι το οξύ Podocarpic, το οποίο βρίσκεται στο φλοιό ενός κωνοφόρου δέντρου που μεγαλώνει στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Παραπομπές

Jyotiska Chaudhuri et al. A Caenorhabditis elegans Model Elucidates a Conserved Role for TRPA1-Nrf Signaling in Reactive α-Dicarbonyl Detoxification. Current Biology (2016).DOI: 10.1016/j.cub.2016.09.024

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *