Νέα μελέτη αποκαλύπτει το πως ο εγκέφαλος διενεργεί πολλαπλές εργασίες παράλληλα

Νευρώνες

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο New York, αναφέρουν σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, ότι έχουν προσθέσει στις αποδείξεις που δείχνουν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου σε σχήμα κελύφους στο κέντρο των εγκεφάλων των θηλαστικών, γνωστό ως θαλαμικός δικτυωτός πυρήνας ή TRN, είναι πιθανόν υπεύθυνος για την ικανότητα του εγκεφάλου να διενεργεί πολλαπλές εργασίες παράλληλα, συστηματικά και αδιάλειπτα.

Η διαδικασία, αναφέρουν οι ερευνητές, γίνεται από μεμονωμένους νευρώνες TRN που δρουν σαν ένα «φίλτρο» που συνεχώς φιλτράρει τις αισθητηριακές πληροφορίες και μετατοπίζει περισσότερο ή λιγότερο την προσοχή πάνω σε μια αίσθηση, όπως την όραση, ενώ σχετικά εμποδίζει άλλες πληροφορίες που εκτρέπουν την προσοχή που προέρχονται από άλλες αισθήσεις όπως η ακοή.

Στην μελέτη τους οι ερευνητές, που έγινε πάνω σε ποντίκια, έδειξαν ότι οι νευρώνες TRN, οι οποίοι προηγουμένως από άλλες μελέτες είχαν καταδειχθεί ότι ενεργούν ανασταλτικά στα σήματα του ανθρώπινου εγκεφάλου, ήταν λιγότεροι δραστικοί όταν τα ποντίκια εστίαζαν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων σε ένα μόνο οπτικό ερέθισμα από το οποίο ανταμείβονταν στη συνέχεια με γάλα.

Αντίθετα όταν τα ποντίκια εστίαζαν την προσοχή τους σε ένα ήχο και αγνοούσαν τα οπτικά ερεθίσματα, οι νευρώνες TRN έγιναν πιο δραστήριοι, καταστέλλοντας τα οπτικά σήματα προκειμένου να δοθεί περισσότερη προσοχή στον ήχο. Προηγούμενες έρευνες από τους ίδιους ερευνητές έδειξαν ότι οι διαφορετικοί νευρώνες TRN ελέγχουν συγκεκριμένες αισθήσεις.

«Τα τελευταία ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν το πως ο εγκέφαλος μας εστιάζει την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο έργο χρησιμοποιώντας νευρώνες του θαλαμικού δικτυωτού πυρήνα ως το μέσο που ελέγχει την ποσότητα των πληροφοριών που λαμβάνει ο εγκέφαλος, περιορίζοντας και φιλτράροντας τις αισθητηριακές πληροφορίες που δεν θέλουμε να δώσουνε προσοχή», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Το φιλτράρισμα μέσω του οποίου αποσπάτε η προσοχή από άσχετες πληροφορίες, είναι μια ζωτική λειτουργία. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να επικεντρωθούν σε ένα πράγμα και να καταστέλλουν άλλους περισπασμούς για να είναι σε θέση να εκτελούν καθημερινές λειτουργίες, όπως η οδήγηση, η ομιλία στο τηλέφωνο και η κοινωνικοποίηση».

Η νέα αυτή έρευνα θέτει τις βάσεις για ακόμη πιο λεπτομερείς μελέτες σχετικά με τη σύνθετη συμπεριφορά που εμπλέκεται στο πως ο εγκέφαλος των θηλαστικών δίνει προσοχή σε αυτό που είναι σημαντικό, και κυρίως στο πως αυτά τα νευρωνικά κυκλώματα δυσλειτουργούν σε περιπτώσεις ασθενειών ελλειμματικής προσοχής, όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές σε προηγούμενες του μελέτες είχαν επισημάνει τους νευρώνες TRN ως πιθανούς ρυθμιστές της ικανότητας του εγκεφάλου να διενεργεί πολλαπλές εργασίες παράλληλα, αλλά δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν με επιτυχία την υπόθεσή τους αυτή.

Παραπομπές

Η μελέτη – Thalamic control of sensory selection in divided attention

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *