Τώρα οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν smartphones για τον εντοπισμό μελανωμάτων

phone_hand_1170-770x460

Ένα πρόγραμμα λογισμικού που μπορεί να τρέξει σε ένα tablet ή smartphone θα μπορεί να βοηθήσει γιατρούς να ανιχνεύουν μελανώματα και να καθορίζουν ένα χρειάζεται βιοψία. Το λογισμικό συγκρίνει ένα σημείο επί του δέρματος ενός ασθενούς με εικόνες καλοηθών ή κακοηθών αλλοιώσεων.

Το νέο λογισμικό έχει σχεδιαστεί να ταξινομεί βλάβες ως κακοήθεις ή καλοήθεις βασισμένο σε 54 υπολογισμένα χαρακτηριστικά βλαβών. Για την αξιολόγηση του λογισμικού, οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό σοβαρότητας για 173 δερματοσκοπικές εικόνες δερματικών βλαβών που είχαν ήδη διαγνωστεί. Από τις 173, 39 ήταν μελανώματα, 14 ήταν μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος και 120 ήταν καλοήθεις βλάβες. Οι εικόνες αυτές αξιολογήθηκαν από 30 δερματολόγους.

Το λογισμικό ανιχνεύσει σωστά μελανώματα σε 97 τοις εκατό των περιπτώσεων. Σύμφωνα με την ομάδα πίσω από το λογισμικό και τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Academy of Dermatology, σε σύγκριση με αξιολογήσεις από κλινικούς γιατρούς, η αναγνώριση μελανωμάτων από αυτό το λογισμικό ήταν ελαφρώς υψηλότερη.

«Τίποτα δεν είναι καλύτερο από έναν δερματολόγο στην αξιολόγηση του δέρματος μας», δήλωσε η Laura Korb Ferris, διευθύντρια των κλινικών δοκιμών και αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. «Αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που μπορεί να τρέξει σε μια απλή συσκευή όπως ένα tablet ή ένα smartphone θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους γιατρούς όταν αποφασίζουν τι να κάνουν με ένα ύποπτο σημάδι στο δέρμα».

Παραπομπές

Η μελέτη – Computer-aided classification of melanocytic lesions using dermoscopic images

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *