Οι ωκεανοί ίσως χρειαστούν μια χιλιετία για να ανακάμψουν από τη κλιματική αλλαγή

Capture

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Proceedings of the National Academy of Sciences, μια κλιματική αλλαγή που σημειώθηκε στο παρελθόν με φυσικό τρόπο, μείωσε τα επίπεδα οξυγόνου στα βάθη των ωκεανών, αποδεκατίζοντας ένα μεγάλο ποσοστό της θαλάσσιας ζωής στο πυθμένα, η οποία χρειάστηκε μια χιλιετία για να ανακάμψει. Η μελέτη αυτή προσφέρει ένα παράθυρο στις επιπτώσεις που θα έχει στη σύγχρονη εποχή η αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές έβγαλαν τα συμπεράσματά τους, μελετώντας ένα πυρήνα θαλάσσιων ιζημάτων μήκους περίπου δέκα μέτρων, ο οποίος προέρχεται από τη λεκάνη της Santa Barbara, και περιέχει περισσότερα από 5000 απολιθώματα, που καλύπτουν μια περίοδο 13.000 χρόνων.

“Η ανάκαμψη σε τέτοιες περιπτώσεις δεν γίνεται σε εκατό χρόνια, αλλά μάλλον φθάνει τη χιλιετία”, δήλωσε η Sarah Moffitt, η οποία είναι θαλάσσια περιβαλλοντολόγος και η επικεφαλής της μελέτης. “Αν δούμε δραματική πτώση στα επίπεδα οξυγόνου στα βάθη των ωκεανών, κατά τη διάρκεια της ζωής μου, δεν θα δούμε μια ανάκαμψη της ζωής στο πυθμένα για εκατοντάδες χρόνια ή και μπορεί για χιλιάδες” συνέχισε η Sarah Moffitt.

Κάποιες μελέτες ήδη έχουν κάνει αναφορά για μειώσεις του οξυγόνου σε ορισμένες περιοχές των ωκεανών του πλανήτη. Αυτές οι συνθήκες μειωμένου οξυγόνου, μπορεί να επεκταθούν όταν οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονται και τα ρεύματα που μεταφέρουν οξυγόνο σε βαθύτερες περιοχές διακοπούν.

Καθώς οι παγετώνες της Βορείου Αμερικής υποχώρησαν κατά τη διάρκεια μίας αλλαγής στο κλίμα 14.700 χρόνια πριν που έφερε ψηλότερες θερμοκρασίες, οργανισμοί οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στο οξυγόνο όπως οι αστερίες, οι αχινοί, τα κοχύλια και σαλιγκάρια, βίωσαν μία απότομη μείωση στους αριθμούς τους (σχεδόν εξαφανίστηκαν), μέσα σε μία περίοδο 130 χρόνων.

Στη συνέχεια, 13.500 χρόνια πριν, αυτοί οι οργανισμοί άρχισαν μία σταδιακή ανάκαμψη, η οποία τελικά οδηγήθηκε από μία επιστροφή σε ένα πιο ψυχρό κλίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου Younger Dryas, η οποία ορισμένες φορές ονομάζεται η μεγάλη ψύξη.

Πηγή

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *