Οξυτοκίνη : Τα επίπεδα της καθορίζουν την αντίδραση του εγκεφάλου της μητέρας στις ανάγκες του βρέφους

Mother

Νευροεπιστήμονες στο ιατρικό κέντρο NYU Langone Medical Center, έχουν ανακαλύψει το πόσο επιδρά η ορμόνη οξυτοκίνη (ή ωκυτοκίνη) σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία με τη σειρά τους παρακινούν συγκεκριμένες κοινωνικές συμπεριφορές. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση του πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η οξυτοκίνη και άλλες ορμόνες για την αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς που προκύπτουν από ασθένειες ή ατυχήματα.

Μέχρι σήμερα, η ορμόνη οξυτοκίνη, ήταν περισσότερο γνωστή στο ρόλο που παίζει στη σεξουαλική έλξη και οργασμό, τη ρύθμιση του θηλασμού και τη δημιουργία δεσμού μεταξύ της μητέρας και του παιδιού. Η ορμόνη συχνά αυτή ονομάζεται και ως “ορμόνη της ευχαρίστησης”. Ο ακριβής όμως τρόπος με τον οποίο η ορμόνη ρυθμίζει αυτές τις συμπεριφορές, ήταν άγνωστος μέχρι σήμερα.

Τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν πως η ορμόνη είναι κάτι περισσότερο από μία “ορμόνη της ευχαρίστησης”, ενισχύοντας και καταστέλοντας νευρικά σήματα στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι διενέργησαν πειράματα με ποντίκια, η ορμόνη αυξάνει την ένταση των “κοινωνικών πληροφοριών” τις οποίες επεξεργάζεται ο εγκέφαλος. Αυτή η πληροφορία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών όπως, το κοινωνικό άγχος, το μετα-τραυματικό στρές και διαταραχές της ομιλίας και του λόγου.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων με ποντίκια, οι ερευνητές ανάλυσαν τα επίπεδα της οξυτοκίνης, η οποία βρισκόταν σε συγκεκριμένα νευρικά κύτταρα στην αριστερή πλευρά του φλοιού του εγκεφάλου. Ανακάλυψαν ότι η ορμόνη ελέγχει τον όγκο των “κοινωνικών πληροφοριών”, καταστέλοντας ή ενισχύοντας τα νευρικά σήματα, καθορίζοντας κατά πόσον τα θηλυκά ποντίκια  με νεογνά ανταποκρίνονταν στο κάλεσμά τους για βοήθεια ή προσοχή.

Σε παράλληλα πειράματα που έγιναν σε θηλυκά ποντίκια χωρίς νεογνά, τα οποία είχαν χαμηλά επίπεδα οξυτοκίνης, η προσθήκη επιπλέον ορμόνης στους εγκεφάλους τους, τα οδήγησε να αναγνωρίζουν αμέσως τα καλέσματα νεογνών για βοήθεια ή προσοχή, τρέχοντας αμέσως πρός το μέρος τους λειτουργώντας σαν η πραγματική τους μητέρα. Αυτή η νέα συμπεριφορά, αναφέρουν οι ερευνητές. Ακόμα και μετά τον μπλοκαρισμό των συγκεκριμένων υποδοχέων της ορμόνης στον εγκέφαλο, τα ποντίκια αυτά συνέχιζαν να ανταποκρίνονται στα καλέσματα των νεογνών.

“Είναι εκπληκτικό το πως η προσθήκη οξυτοκίνης στον εγκέφαλο, οδήγησε κάποια ποντίκια να εκτελέσουν μια συγκεκριμένη κοινωνική συμπεριφορά, χωρίς προηγουμένος να ξέρουν να την εκτελέσουν”, ανάφερε η Bianca Marlin, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο NYU Langone Medical Center.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα αντίσωμα, το οποίο δένεται στις υποδοχές της ορμόνης σε κάθε νευρικό κύτταρο, καθιστόντας εφικτή την παρατήρηση της λειτουργίας της ορμόνης σε κάθε ξεχωριστό κύτταρο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η περαιτέρω μελέτη της ορμόνης, περιλαμβάνει πειράματα μέσω των οποίων θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν τις φυσικές συνθήκες μέσα από τις οποίες, πέρα από τον τοκετό, η οξυτοκίνη απελευθερώνεται στον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Nature

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *