Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τα απολιθώματα δύο θηλαστικών από την πρώιμη κρητιδική περίοδο

Παλαιοντολόγοι αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Acta Palaeontologica Polonica, ότι ανακάλυψαν δύο νέα είδη θηλαστικών που ζούσαν πριν από 145 εκατομμύρια στην περιοχή που σήμερα είναι ο νομός νομός Dorset της νότιας Αγγλίας.

Τα νέα απολιθωμένα θηλαστικά, που ονομάζονται Durlstotherium newmani και Durlstodon ensomi, έζησαν μαζί με τους δεινόσαυρους. Ήταν μικρά, είχαν γούνα και κατά πάσα πιθανότητα κυνηγούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα απολιθώματα (δύο δόντια) των Durlstotherium newmani και Durlstodon ensomi ανακτήθηκαν από βράχους εκτεθειμένους σε γκρεμούς κοντά στο Swanage στο Dorset της νότιας Αγγλίας.

“Τα δόντια είναι τόσο πολύ εξελιγμένα που συνειδητοποιήσαμε αμέσως ότι βλέπαμε τα απομηνάρια των πρώιμων κρητιδικών θηλαστικών που μοιάζουν περισσότερο με αυτά που έζησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας Κρητιδικής – περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια αργότερα στη γεωλογική ιστορία”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Στον κόσμο της παλαιοντολογίας υπήρξε πολλή συζήτηση γύρω από ένα δείγμα που βρέθηκε στην Κίνα, το οποίο έχει ηλικία περίπου 160 εκατομμυρίων ετών”.

“Αυτό αρχικά θεωρείτο ότι ήταν του ίδιου τύπου με το δικό μας, αλλά πρόσφατες μελέτες το έχουν αποκλείσει. Έτσι τα νέα απολιθωμένα δόντια ηλικίας 145 εκατομμυρίων ετών, είναι αναμφισβήτητα τα πρώτα γνωστά από τη γενεαλογία των θηλαστικών που οδήγησαν στο δικό μας είδος”.

Παραπομπές

Steven C. Sweetman et al. Highly derived eutherian mammals from the earliest Cretaceous of southern Britain. Acta Palaeontologica Polonica (2017). DOI: 10.4202/app.00408.2017

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *