Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν ένα απολιθωμένο νευρικό σύστημα 520 εκατομμυρίων ετών

Chengjiangocaris kunmingensis

Μια ομάδα παλαιοντολόγων έφερε στο φως ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα ενός κεντρικού νευρικού συστήματος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Το απολίθωμα ανήκει στο Chengjiangocaris kunmingensis, ένα ζώο το οποίο έζησε περίπου 520 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά τη Κάμβρια περίοδο, στη περιοχή της σημερινή Κίνας.

Το ζώο αυτό ανήκει σε μια ομάδα ζώων που ονομάζονται fuxianhuiids και είναι ένα από τους πρώιμους προγόνους των σημερινών αρθροπόδων όπως των εντόμων και των αραχνών.

Το απολίθωμα είναι τόσο καλά διατηρημένο που τα νεύρα είναι ορατά σε τόση λεπτομέρεια, κάτι που για πρώτη φορά έχει παρατηρηθεί σε απολιθώματα τέτοιας ηλικίας.

«Αυτή είναι μια μοναδική ματιά στο πως το προγονικό νευρικό σύστημα έμοιαζε. Είναι το πιο πλήρες παράδειγμα ενός κεντρικού νευρικού συστήματος από την Κάμβρια περίοδο», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πλήρες δείγμα του Chengjiangocaris kunmingensis και μορφολογική αναπαράσταση

Πλήρες δείγμα του Chengjiangocaris kunmingensis και μορφολογική αναπαράσταση

Όπως και τα σύγχρονα το Chengjiangocaris kunmingensis είχε μια νευρική στήλη, η οποία είναι ανάλογη με την σπονδυλική στήλη στα σπονδυλωτά, που διαπερνούσε όλο του το σώμα, με κάθε ένα από τα γάγγλια σε σχήμα σφαίρας να ελέγχουν ένα ζεύγος ποδιών.

«Το απολίθωμα αυτό αποδεικνύει τη μοναδική συμβολή των απολιθωμάτων για τη κατανόησης της πρόωρης εξέλιξης των ζώων κατά τη Κάμβρια περίοδο», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Παραπομπές

Jie Yang et al. The fuxianhuiid ventral nerve cord and early nervous system evolution in Panarthropoda. PNAS, published online February 29, 2016; DOI: 10.1073/pnas.1522434113

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *