Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν απολιθωμένα αυγά τριλοβιτών ηλικίας 450 εκατομμυρίων ετών

Παλαιοντολόγοι αναφέρουν σε μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Geology, ότι ανακάλυψαν δυο απολιθωμένους τριλοβίτες (Triarthrus eatoni), της Ορδοβίκιας περιόδου οι οποίοι φέρουν απολιθωμένα αυγά.

Οι δυο απολιθωμένοι τριλοβίτες βρέθηκαν στο λατομείο Martin Quarry στο γεωλογικό σχηματισμό Whetstone Gulf Formation στη Νέα Υόρκη.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που υποτιθέμενα αυγά τριλοβιτών έχουν εντοπιστεί», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. « Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που τα αυγά έχουν ταυτοποιηθεί θετικά σε συνδυασμό με ένα απολιθωμένο σώμα».

Τα αρχαία αυγά πιστεύεται ότι είναι περίπου 450 εκατομμυρίων ετών από την Ορδοβίκια περίοδο. Τα αυγά είναι σφαιρικά με ελλειπτικό σχήμα, περίπου 200 μm σε μέγεθος, και βρίσκονται συγκεντρωμένα κοντά στην γεννητική περιοχή του τριλοβίτη.

«Οι δομές αυτές δεν επιδέχονται άλλης ερμηνείας. Είναι πολύ μεγάλες για να είναι μικροβιακά απολιθώματα. Το μέγεθός τους, αν και μικρό, είναι εντός του εύρους μεγέθους γνωστό από άλλα σύγχρονα και απολιθωμένα αρθρόποδα», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές. «Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυγά είναι κάπως μικρότερα από το αρχικό στάδιο ανάπτυξης των τριλοβιτών, τους protaspis».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μικρό αξονικό τομογράφο για να λάβουν εικόνες των αυγών μέσα από του διατηρημένους τριλοβίτες. Τα αυγά έχουν παρατηρηθεί σε ομάδες των 3 έως 9 αυγών και αυτό ίσως να είναι μια χαμηλή εκτίμηση, καθότι αυγά μπορεί να έχουν καταστραφεί κατά τη διαδικασία της απολίθωσης ή πρόσθετα αυγά να παραμένουν κρυμμένα στο ίζημα.

Πριν από την ανακάλυψη αυτή, τίποτα δεν ήταν γνωστό για τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης των τριλοβιτών. Το γεγονός ότι τα αυγά είναι μικρότερα από ότι το νωρίτερο γνωστό οντογενετικό στάδιο των τριλοβιτών, δείχνει ότι οι τριλοβίτες μπορεί να είχαν ένα προκαταρτικό στάδιο στην οντογένεσή τους, και ότι η ασπίδα protaspis σχηματίζεται μόνο μετά την εκκόλαψη.

Οι τριλοβίτες πιθανόν να ελευθέρωναν τους γαμέτες τους (ωάρια και σπερματοζωάρια), μέσω γεννητικών πόρων άγνωστης ακόμα τοποθεσίας στο σώμα (πιθανόν κοντά στο οπίσθιο όριο του κεφαλιού).

Εάν η αναπαραγωγική βιολογία του Triarthrus eatoni είναι αντιπροσωπευτική των άλλων τριλοβιτών, ενδεχομένως να γεννούσαν με εξωτερική γονιμοποίηση, ο προγονικός τρόπος αναπαραγωγής των πρώιμων αρθρόποδων.

Παραπομπές

Thomas A. Hegna et al. Pyritized in situ trilobite eggs from the Ordovician of New York (Lorraine Group): Implications for trilobite reproductive biology. Geology (2017). DOI: 10.1130/G38773.1

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *